„Jednalo se o čtyři skupiny převážně dospělých mužů, mezi nimiž byla i jedna rodina s dětmi. Žádný z migrantů u sebe neměl doklad totožnosti. Prvotní oznámení na linku 158 učinil místní občan, který u lesa zahlédl skupinu podezřelých osob. Další tři skupiny se nám následně podařilo vypátrat během odpoledne,“ informovala mluvčí policistů ve Zlíně Simona Kyšnerová.

Všechny migranty podle jejích slov policisté převezli do Zlína ke zjištění jejich totožnosti, evidenci a ověření oprávněnosti jejich pobytu na území České republiky.

Zdroj: Youtube
 

„Vzhledem k jejich vysokému počtu si část z nich v rámci výpomoci převzali kolegové z jiných krajů. Všichni tito běženci vstoupili na území České republiky neoprávněně. V současné době jsou omezeni na osobní svobodě a umístěni v zařízení pro zajištění cizinců,“ doplnila Simona Kyšnerová.

Policisté zadrželi další migranty z Blízkého východu.
Policisté zastavili ve Střelné další tři desítky migrantů z Blízkého východu

Pátrání po migrantech, jejich ostraha, eskorty na jednotlivá pracoviště cizinecké policie a další úkony zaměstnaly podle Kyšnerové několik desítek policistů z řad cizinecké a pořádkové policie. Do akce byla zapojena také letecká služba s policejním vrtulníkem.

Od května letošního roku zaznamenali zlínští cizinečtí policisté enormní nárůst nelegálních migrantů převážně z Blízkého východu. Od 20. května do dnešního dne evidují již 448 případů nelegálního překročení státní hranice se Slovenskou republikou, zatímco celý loňský rok až do května roku letošního byl záchyt migrantů nulový.

„Cizinci nyní využívají nové migrační trasy, a to převážně ze Srbska přes Maďarsko a Slovensko do České republiky a dál Německa. S nárůstem migrace neustále posilujeme výkon služby v příhraničí,“ upřesnila policejní mluvčí.