Od téměř třiceti svých známých a podnikatelů si totiž postupně rozpůjčoval peníze. Nic z toho nikomu ale nevrátil. Cochlar se opět k soudu nedostavil, takže jednání bylo v jeho nepřítomnosti.

Soudkyně Iveta Šperlichová si předvolala několik svědků, od nichž si podnikatel peníze půjčil. Mezi nimi i šéfa zemědělské společnosti Lukrom, která vlastní zlínský druholigový fotbalový klub.

Ten Cochlarovi půjčil 300 tisíc korun. „Znali jsme se od dětství a pak spolupracovali i skrze fotbalové kluby. Takže jsem neměl důvod mu nevěřit, když mě požádal, abych mu půjčil peníze. Údajně to chtěl na výplaty pro hráče. Peníze jsem mu půjčil jako fyzické osobě kvůli případnému lehčímu vymožení. Nevěděl jsem v jaké je finanční situaci, dokud jsem to nedal k soudu,“ tvrdil včera majitel Lukromu.

Jako kompenzace se údajně uvažovalo, že by zlínský fotbalový klub koupil jednoho z kunovických hrá­čů.

„Teoreticky by se ta částka tam dala započíst. Bylo by to ale moc složité. Z tohoto jednání nakonec sešlo. My hráče odmítli,“ doplnil ještě podnikatel.

Cochlar mu však prý před asi měsícem volal a dušoval se mu, že peníze v dohledné době vrátí. „Neřekl kdy a zatím nemám od něj ani korunu,“ pokrčil rameny svědek.

Tři a půl milionu korun Cochlarovi půjčil i další ze svědků. „Nejprve jsem mu půjčil něco přes dva miliony. Měl mi to vrátit do půl roku, ale nestalo se tak. Za rok přišel znovu s tím, že chce ještě další peníze. To už jsem ale chtěl po něm záruku ve stejné hodnotě. Nakonec mi ručil nemovitostí. Peníze jsem od něj neviděl, ale soud rozhodl, že na tuto budovu mám nárok,“ vypověděl další podvedený muž.

Přestože Cochlar tvrdí, že veškeré peníze investoval do svého fotbalového klubu, jeho slova včera vyvrátil bývalý trenér a manažer FK Kunovice.„Nevím o tom, že by tam měl investovat miliony. Možná desetitisíce nebo i statisíce ano, ale miliony určitě ne. Klub totiž skončil kvůli finančním problémům,“ tvrdil včera svědek.

Podvedeným lidem navíc kunovický podnikatel již delší dobu slibuje, že jim peníze v dohledné době vrátí. Má je prý získat díky obchodům s německou firmou. Jak se včera ale ukázalo, tato firma neexistuje již čtyři roky a muž, s nímž měl Cochlar obchodovat na policii tvrdil, že s ním nikdy žádný kontrakt neuzavřel. K soudu se měl sice včera dostavit, ale nepodařilo se mu doručit předvolání. Jeho místo pobytu je neznámé.

Kde skončilo třicet milionů, se neví. Podnikatel totiž dluží i v bance a dokonce i na sociálním zabezpečení. Majetek podle soudkyně nemá takřka žádný.

Soud bude pokračovat i v prosinci. Soudkyně totiž musí počkat, až nabude právní moci rozsudek, který byl vynesen nad Cochlarem ve věci úvěrového podvodu. Za ten mu byl v srpnu vyměřen trest šest let vězení, proti rozsudku se však odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten zasedne zítra ráno.

Za třicetimilionové podvody podnikateli hrozí dalších dvanáct let vězení.