Mnohdy posilněni alkoholem a omámeni slunečním žárem ztratili soudnost a zapomněli na vyhlášky a pravidla slušného chování.

„Strážníci řešili v dosavadním průběhu léta několik případů. Všechny se prakticky týkaly rušení nočního klidu, konkrétně se jednalo o hlasitou reprodukovanou hudbu. Několika viníkům byly za to uděleny pouze pokuty do výše tisíce korun," přibližuje mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma. Na městě oficiální stížnost od nespokojených obyvatel naštěstí neobdrželi, stejně tak ani v Kroměříži.

„Radniční oddělení právních činností a kontroly, pod které přestupky a stížnosti spadají, hodnotí letošní léto jako klidné," potvrzuje mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna. Na druhou stranu ale upozorňuje, že rušení nočního klidu se z předzahrádek spíše přesunuje do panelových domů. „Tyto případy sice nepřesahují běžný počet, ale přece jen se někdy objevují. Akustika paneláku je jiná. Když někdo udělá velký mejdan či oslavu, obtěžuje to sousedy," dodává Zrna.

Bez vyhrocených událostí se doposud obešli také zlínští strážníci. I oni prozatím narazili jen na hlučnou zábavu hostů restaurací či hospod.

„Čas od času někdo zavolá a upozorní na rušení nočního klidu. Snažíme se v takových případech domluvit s provozovatelem, který tam v danou dobu je. Navíc ne všichni klienti jsou ochotni ze zařízení odejít po skončení otevírací doby. A problémy jsou navíc o to horší, jakmile jsou nad restaurací byty," podotýká za zlínské strážníky Pavel Janík.

Rušení nočního klidu po dvaadvacáté hodině poznamenalo léto také ve Vsetíně. „V průběhu prázdnin se mnohdy jednalo o pouštění hlasité hudební produkce," komentuje případy mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová. Ačkoliv jsou s restauračními předzahrádkami spíše problémy, obyvatelé měst i obcí je vítají.

„Nevadí mi, sama je navštěvuji. Mám ráda, když si mohu dát večeři nebo drink venku," hodnotí například Alena Pokorná ze Vsetína.