RADA: Jak pracovat s jídelníčkem, aby šla kila dolů
/2. DEN/ Všichni tak nějak tušíme, že když chceme zhubnout, musíme do naší každodenní rutiny připadat pohyb a ubrat kalorie. Upravení stravy je přitom základ. Lidé, kteří hubnou podle rad skutečných odborníků, navíc uvádějí, že mají často pocit, že jedí více než začátkem hubnutí. A přitom jdou kila dolů? Jak je to možné? Základem je nehladovět.
Včera jsme vás naladili na pokud možná co nejpříjemnější cestu ke změně životního stylu, která vás přivede nejen ke ztrátě kilogramů, ale i ke zlepšenému zdraví. Pouhý 5-10% váhový úbytek, tedy například když zhubnete ze 100 kg na 95 a ještě lépe na 90 kg způsobí zlepšení vašich tělesných parametrů – například se vám sníží tlak. A pokud zařadíte pohyb – tak ten je lékem na zhruba 25 nemocí. Ale postupně.
Dnes se věnujme jídelníčku. V každém díle vám nabídneme příklad jídelníčku.
Měl by pro vás být inspirací, jak si potom samostatně sestavit jídelníček tak, abyste odhadli správnou velikost porce, která je pro hubnutí nejdůležitější, a aby měl vhodný poměr a dostatek živin.
Jídelníčky budou o celkové energetické hodnotě o 6–7000 kJ, což odpovídá méně aktivní hubnoucí ženě s pár kily navíc, pokud jste muž, nepotřebujete hubnout, nebo máte náročnější zaměstnání či hodně fyzické aktivity, zvyšte porce (např. u přílohy) nebo přidejte svačinu navíc. Svačit není nutné, ale pokud vám tři hlavní jídla nestačí, tak svačinu zařaďte.
Základní principy zdravého stravování – celodenní jídelníček by měl splňovat:
* Ve vztahu k množství: jsme sytí, ale ne přejedení.
* Ve vztahu k režimu: jíme 3–5x denně, jak to zrovna potřebujeme, ale neměli bychom mít hlad.
* Ve vztahu ke skladbě: vybíráme ze široké nabídky potravin, které nám chutnají tak, abychom měli dostatek bílkovin, vhodné tuky (s převahou nenasycených mastných kyselin), vhodné sacharidy (s nižším glykemickým indexem), dostatek zeleniny a přiměřeně ovoce.
* Ve vztahu ke kvalitě: nadřazujme kvalitu nad kvantitou.
* A to nejdůležitější – přejeme všem čtenářům, aby jídlo bylo pro vás radostí, a ne starostí
TIP: Jídelníček berte jako inspiraci, není cílem ho 100% dodržovat. Raději se sami naučte sestavovat vyvážený jídelníček vhodný právě pro vás, můžete k tomu využít program Sebekoučink na www.stobklub.cz. Program vám po vyplnění vstupních údajů navrhne, kolik energie a živin byste měli právě vy přijímat. Většinu receptů uvedených v jídelníčku najdete i v programu Sebekoučink a můžete si je jednoduše do svého jídelníčku zapsat.
Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.