Název ultra zpracované potraviny vychází ze systému jejich třídění podle toho, kolika způsoby průmyslového zpracování prošly.

Nejnižší kategorií jsou přitom „nezpracované nebo minimálně zpracované potraviny“ (ovoce, zelenina, mléko, maso, luštěniny, obiloviny či vejce), následující „zpracované potraviny“ (sýry, slanina, chléb, konzervované ovoce a zelenina nebo pivo) a poslední - a pro lidské zdraví nejvíce škodlivou kategorií jsou právě „ultra zpracované potraviny“. Zpravidla se v nich objevují přidané konzervační látky, zvýrazňovače chutí i barvy či sladidla. Do této kategorie lze tak zařadit například uzeniny, snídaňové cerálie, hotové pokrmy, nekvalitní cukrovinky, zmrzlinu, ale i sladké šumivé nápoje.

Při vzniku některých druhů rakoviny hraje významnou roli také životní styl. Několik typů souvisí třeba s pitím alkoholu
Nádory a alkohol: Určité typy rakoviny souvisí s nadměrným pitím, tvrdí vědci

„Ultra zpracované potraviny jsou vyráběny ze základních surovin, přičemž k úpravě jejich chuti a vzhledu či k prodloužení minimální trvanlivosti se často používají potravinářská aditiva. Naše těla proto nemusí na tyto potraviny reagovat stejně jako na nezpracované nebo minimálně zpracované potraviny,“ nastínila možný problém doktorka Kiara Changová, hlavní autorka studie a výzkumná pracovnice Národního institutu pro výzkum zdraví a péče.

Účastníky studie, jež byla v úterý publikována v odborném časopisu eClinical Medicine, se stalo 197 426 osob, jejichž data mezi lety 2006 až 2010 shromáždila britská biobanka. Vztah těchto lidí k ultra zpracovaným potravinám se značně různil - zatímco u některých netvořila tato strava ani deset procent jídelníčku, u jiných představovala i čtyřicet procent zkonzumovaného jídla.

Ilustrační snímekIlustrační snímekZdroj: Shutterstock

S vyšší konzumací roste i riziko 

V rámci studie následně vědci zpracovali jejich stravovací návyky v průběhu deseti let a hledali souvislost mezi stravou a vznikem 34 typů rakoviny. Ukázalo se, že každé zvýšení konzumace ultra zpracovaných potravin o deset procent s sebou nese o dvě procenta vyšší pravděpodobnost propuknutí rakoviny. V případě rakoviny vaječníků se pak toto riziko pokaždé zvyšuje o 19 procent.

Druhů rakoviny je bezpočet. Různé orgány mohou postihnout různé typy nádorů a také příznaky se liší u jednotlivých pacientů.
Příznaky nejvážnějších druhů rakoviny lidé často přehlížejí. Je dobré je znát

Obdobný vztah se objevuje i mezi ultra zpracovanými potravinami a úmrtími na rakovinu. V tomto případě platí, že každé zvýšení konzumace této stravy o deset procent s sebou nese o šest procent vyšší riziko úmrtí na libovolný typ rakoviny, a o třicet procent vyšší riziko úmrtí na rakovinu vaječníků.

Rakovina vaječníků se dlouho nikterak neprojevuje, nenese s sebou žádné specifické příznaky a nemusí být objevena ani při běžné gynekologické prohlídce. Vzhledem ke skutečnosti, že je nádor málokdy nalezen v počátečním stádiu, patří rakovina vaječníků mezi typy, na něž ženy umírají nejčastěji. „Způsobuje více úmrtí než ostatní typy rakovin ženského reprodukčního systému,“ konstatuje American Cancer Society.

 „Tato zjištění jsou v souladu s výsledky předchozích studií, které ukázaly, že existuje spojitost mezi častou konzumací průmyslově zpracovaných potravin a vyšším rizikem obezity, srdečního infarktu, mrtvice či cukrovky 2. typu,“ okomentoval závěry studie pro server americké televize CNN odborník na výživu Simon Steenson. „Jak předchozí studie, tak i ta nová, však mají jasné omezení. Jsou pouze observační a neposkytují tak nezpochybnitelné důkazy a příčinné souvislosti mezi ultra zpracovanými potravinami a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny či jiných nemocí.“

Prostata. Ilustrační foto.
Rakovinu prostaty nesou muži v genech. Vědci pracují na testech i vakcíně

Na další možné úskalí studie upozorňuje i dietolog Duane Mellor. „Lidé, kteří často konzumují ultra zpracované potraviny, mají zároveň tendenci pít více sladkých šumivých nápojů místo čaje a kávy. Jedí také méně ovoce, zeleniny a dalších potravin spojených se zdravým životním stylem. Výsledky studie tak nemusí nutně odrážet pouze nadměrnou konzumaci nezdravých potravin, ale i nedostatečný příjem těch zdravých.“

Důkazů přibývá 

Zprávy o negativních dopadech časté konzumace ultra zpracovaných potravin na lidské zdraví se objevovaly i v minulosti. „Naše studie je dalším důkazem teorie, že ultra zpracované potraviny mají negativní vliv na naše zdraví, když mimo jiné zvyšují riziko propuknutí rakoviny,“ citovala CNN z prohlášení hlavní autorky studie, doktorky Eszter Vamosové.

Souvislost mezi konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou ostatně naznačuje i studie publikovaná v roce 2022 v USA. Ta zkoumala jídelníček více než 200 tisíc lidí a zabývala se otázkou, zda mohl být jedním z faktorů, který vedl ke vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.  Rakovina ovšem není jediným zdravotním neduhem, který vědci spojují s tímto typem stravy.

Ani ženy, kterým byla nemoc zjištěna v momentě, když již metastázy měly, nejsou bez naděje. Průměrné dožití je u nich tři roky až pět let, není to ale rozhodně strop. Ilustrační snímek.
Mají neléčitelné metastázy. Ženy s rakovinou prsu ale díky nové léčbě žijí déle

„Existují doslova stovky studií, které vidí souvislost mezi průmyslově zpracovanými potravinami a obezitou, kardiovaskulárními onemocněními či rakovinou,“ varovala již dříve emeritní profesorka Marion Nestleová, jež se zabývá výživou, studiem potravin a veřejným zdravím.

Stejně jako některé dřívější práce, ani nová britská studie nemůže nevyvratitelně prokázat příčinnou souvislost mezi vznikem rakoviny a konzumací ultra zpracovaných potravin. „Bude zapotřebí dalšího výzkumu, abychom potvrdili naše závěry,“ zdůraznila Vamosová a dodala: „Dostupné důkazy ale ukazují, že omezení těchto potravin v našem jídelníčku by nám mohlo poskytnout nemalé zdravotní benefity.“