Bobkového listu si lidé vážili už od pradávna. Roste na stromu zvaném vavřín vznešený. Ve starověkém Řecku a Římě byli věnci spletenými z vavřínových snítek korunováni vítězové sportovních her i básníci a lidé vavřín používali jako ochranu před bleskem.
Bobkový list: Uplatní se výborně v kuchyni, ale i v lékárničce:
Zázraky v trávicím systému
Lístky z vavřínu, tedy bobkové listy z naší kořenky, dodají vůni polévkám i omáčkám a navíc mají řadu léčivých účinků.
Čaj z bobkového listu prospívá i srdci. Je to kvůli jeho silné kombinaci draslíku, antioxidantů a železa. Tyto živiny pomáhají se srdečním rytmem a také snižují krevní tlak.
Zdroj: Healthshots.com
„Bobkový list je skvělým zdrojem antioxidantů, vitamínu A, C, železa, draslíku, vápníku a hořčíku, a to je přesně ten důvod, proč působí zázraky v gastrointestinálním systému. A co víc, funguje jako antioxidant, antidiabetikum, diuretikum a stimulant chuti k jídlu,“ vypočítává Aayushi Guptová na webu Healthshots.
Skořice pravá je stejně jako bobkový list pro svou vůni využívána hlavně v kuchyni, kde se těší oblibě hlavně při přípravě sladkých pokrmů, ale také ona disponuje účinky, které jsou pro lidské tělo velmi prospěšné. Patří mezi velmi silné antioxidanty, a působí tak proti volným radikálům v organismu.
Podle vědeckých výzkumů skořice také dokáže hlídat hladinu cukru v krvi a snížit hladinu LDL, tedy „špatného“ cholesterolu. Navíc pomáhá žaludku rychleji trávit jídlo.
Pomůže se zažíváním i proti stresu
Příprava čaje, který dokáže pročistit střeva, pomůže tělu vypořádat se s běžnými zažívacími problémy a stimulovat hubnutí, je jednoduchá.
Potřebujete:
- 1 litr vody
- 6 bobkových listů
- 1 čajovou lžičku skořice
Přiveďte vodu k varu a přidejte bobkové listy a skořici. Snižte teplotu a směs asi pět minut povařte. Pak odstavte a nechejte vychladnout do pokojové teploty. Čaj přeceďte. Můžete osladit medem a dochutit citronem. První sklenici vypijte na lačný žaludek, zbytek popíjejte během dne.
„Pro hubnutí však bude čaj účinný pouze tehdy, pokud se budete stravovat vyváženě a rozumně,“ uvádí web Steptohealth.
Skořici a bobkový list podpoří zelený čaj
K přípravě ozdravného nápoje z bobkového listu a skořice existuje i další recept.
Potřebujete:
- 3 bobkové listy
- 1 – 2 svitky skořice
- 1 lžíci kvalitího zeleného čaje
- 8 decilitrů vody bez chloru
Zelený čaj nasypte do konvice a zalijte horkou, ale ne vroucí vodou. Přidejte skořici a bobkové listy. Nádobu zakryjte, čaj nechejte asi 15 minut louhovat a pak přeceďte.
Každý den vypijte tři šálky. První hned ráno nalačno, další mezi snídaní a obědem a poslední večer po posledním jídle. Čaj nepijte po 20. hodině. Podle webu Healthshots může tento čaj mimo jiné také chránit tělo před záněty a snižovat hladinu stresu.
Zelený čaj, který je součástí tohoto nápoje, je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, neobsahuje téměř žádné kalorie a podporuje spalování tuků.