Ta s ním od narození s ním cvičí, nejvíce mu ale pomáhají rehabilitace. „V centru, kam docházíme, má úžasnou paní ošetřovatelku, se kterou cvičí moc rád a dělá pokroky. Bohužel finančně jsou rehabilitace velmi nákladné,“ dodala.

Pro Adámka, jehož příběh je zaznamenán na webových stránkách charitativního projektu Patron dětí, rodina potřebuje 60 tisíc korun. Deník jeho příběh zveřejňuje symbolicky na Světový den dárcovství, připadající na 29. listopadu.

Pětiletá Violka ze Zbůchu se potýká s těžkou mentální retardací spojenou s autismem
V pěti letech stále nemluví. Dívka se potýká s těžkou mentální retardací

Na úhradu pomoci půjde sto procent vybrané částky, neboť provoz organizace plně hradí Nadace Sirius, která ji v roce 2017 založila. Všechny žádosti jsou navíc před zveřejněním příběhu pečlivě prověřeny.

Zůstat mezi svými

Domov sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem spouští na den dárcovství zase sbírku Domovenka na pomoc vážně nemocným roztroušenou sklerózou.

Jedná se o poukaz na hodinu cvičení s odborníkem v hodnotě dvě stě devadesát korun. „Darované Domovenky proměníme v péči specialistů. Nemocným se bude věnovat psychoterapeut, rehabilitační specialista a řada dalších odborníků. Aby lidé s roztroušenou sklerózou mohli žít soběstačný život. Ideálně doma,“ vysvětlil ředitel domova Dominik Melichar.

Nevyléčitelná, ale zastavitelná. S roztroušenou sklerózou se lékaři dodnes nepopasovali
Roztroušená skleróza může mít nejednoznačné projevy. Lidem ale svítá naděje

Sbírka se koná již potřetí. Loni lidé – i s přispěním článku v Deníku – zakoupili osm tisíc Domovenek, což pomohlo více než 750 nemocným. Lidé mohou na den dárcovství přispět i na mnoho jiných dobročinných projektů.