„Nějak se jí nechce, ta noha je hodně studená, úplně dobře se neprokrvuje,“ zkoumala drobná žena dolní končetinu a hlavně koleno padesátníka. „Budeme ji muset zahřát, aby se trochu rozproudila krev a abyste jim zavoněl,“ pokračovala a zakryla nohu pokrývkou.

Léčivý kroužkovec 

„To je lepší, myslím, že teď už se chytnou. Jo, chce se jim. Cítíte to?“ optala se terapeutka a odstoupila od pacienta s již prázdnou injekční stříkačkou, v níž byl původně léčivý kroužkovec. „Takové štípnutí,“ zamyslel se Radek a mrkl na koleno. Na něm se mu usadily dva dvoucentimetrové černé válečky.

Za poslední rok, co Soňa Hyská praxi vykonává, už přiložila pijavky stovkám lidí od Mariánských Lázní po Jizerské hory. A také zvířatům. „Hirudoterapie je tisíce let stará metoda, ne všude je ale přijímaná,“ poznamenává.

Tým primáře cévní chirurgie pražské Nemocnice na Homolce, profesora Petra Štádlera, při operaci
Osm hodin na sále. Čeští chirurgové se operací obou aort dostali mezi elitu

„V Německu je běžně proplácena pojišťovnami, u nás se na ni díváme zatím spíš skepticky, přestože pro její vykonávání musíte absolvovat akreditovaný kurz. Léčit se s ní dá přitom opravdu široké spektrum obtíží. Je bez vedlejších účinků, bez chemie,“ pokračuje Hyská.

Léčba pijavicemi by měla ideálně proběhnout u pacienta doma. Kvůli následnému krvácení je dobré omezit pohybovou aktivitu na několik hodinLéčba pijavicemi by měla ideálně proběhnout u pacienta doma. Kvůli následnému krvácení je dobré omezit pohybovou aktivitu na několik hodinZdroj: Deník/Kamila Minaříková

Více než 150 aktivních látek, zejména hirudin, které pijavky při sátí krve do těla vypouštějí, mají především protizánětlivé účinky. Fungují na svaly, žíly i vnitřní orgány. „Výborně léčí bércové vředy, otoky, poúrazové stavy i chronické bolesti v karpálech, tenisových loktech a podobně. U koní i třeba hnilobu kopyt nebo otevřené rány. Existují i malé kosmetické pijavky, které si ženy nechávají přikládat na partie kolem očí. Fungují jako přírodní botox,“ vysvětluje.

Křečové žíly v Česku trápí odhadem asi jeden a půl milionu lidí. Z původně kosmetické záležitosti se časem může stát problém zdravotní.
Problémy s křečovými žílami trápí statisíce Čechů. S léčbou pomáhá i robot

Někteří uživatelé přísahají i na hubnutí nebo redukci celulitidy. Množství a spotřeba pijavek je velká, byť se dožívají téměř třiceti let. Na každého klienta se mohou totiž použít pouze jednou. Nikam do volné přírody se pak nevypouštějí, ale usmrcují se lihovou lázní. Pro terapie se využívají pijavice z certifikovaných biofarem, kde se chovají.

Alternativa ke klasické léčbě 

„Cítím neustálou bolest, ale z medicínského hlediska je všechno v pořádku, žádný viditelný problém. Koleno ale bolí, občas musím docházet na injekce, protože mám i problémy s hybností. Proto jsem se rozhodl zkusit léčbu pijavkami,“ líčí své důvody Radek. Pijavice, které má na koleni, se s každou další minutou, kdy jsou přisáté, zvětšují. A úměrně tomu také pohybují.

Plicím poškozeným covidem pomohlo ozařování MLS laserem. Ilustrační foto
Naděje pro lidi, kterým poškodil plíce covid: Pomáhá ozařování MLS laserem

Krev ze dvou malých ranek bude téct až do druhého dne dopoledne a společně s nasátím si pijavková terapie vyžádala asi pět centilitrů, tedy jednoho panáka krve. Žádná bolest nebo malátnost se ale nedostavila. A zda odejde nakonec i chronická bolest kolene?

„Uvidíme. Rozhodně to ale byla zajímavá zkušenost. Třeba už kvůli tomu nebudu muset na injekce,“ doufá pacient.