„Ke konání akce letos na podzim nás motivoval zejména fakt, že při covidové pandemii jsme na jaře diagnostikovali o 35 procent agresivních kožních nádorů – melanomu a spinaliomu - méně než ve stejném období v roce předešlém,“ sdělila Deníku dermatoložka Monika Arenbergerová. V Praze nyní odhalili 63 bazaliomů a spinaliomů a 26 nebezpečných melanomů.

Chytrý skenner

Včasný záchyt nádoru znamená ve většině případů úplné vyléčení, a proto je prevence tak důležitá. Při diagnostice lékaři letos využívají i vzácnou novinku, a to celotělový skener, který spojuje dermatologické vyšetření a umělou inteligenci. Sám analyzuje riziková a měnící se znaménka na 90 procentech kůže. V České republice jsou takové přístroje jen dva.

Proděkanka 3. LF UK Monika Arenbergerová.
Dermatoložka: Kůže trpí, proto roušky měňte a místo dezinfekce si myjte ruce

„Podle statistiky, kterou jsme provedli na našem pracovišti během července a srpna, významně stoupl počet rizikových melanomů s tloušťkou nad čtyři milimetry. Minulý rok se s nimi léčilo devět procent našich pacientů, zatímco ve srovnatelném období letošního roku jsme ho zaznamenali u 21 procent nemocných. Podobný nárůst jsme zaregistrovali i u spinaliomu. Pro pacienty to znamená významný problém a pro zdravotní systém zvýšenou ekonomickou zátěž,“ říká Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a přednosta její dermatovenerologické kliniky.

Záchrana života

V Praze se nechal vyšetřit i premiér Andrej Babiš a mobilní ordinaci podporuje ministerstvo zdravotnictví. „Akce jako je Stan proti melanomu, jsou příkladem výborné osvětové kampaně s praktickým dopadem, kdy lze během pár minut odhalit bezbolestným vyšetřením skrytý problém, a třeba tím i zachránit lidský život,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Kampaň Stan proti melanomu loni odhalila 149 kožních nádorů z toho 34 melanomů. Stan navštívilo rekordních 4 421 osob.

Co by vás mělo přivést do Stanu proti melanomu?
· změna barvy nebo velikosti znaménka

· černá, neodrůstající skvrna pod nehtem

· vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce

· nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku

· větší množství pigmentových znamének (> 50)