Online reportáž

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkProtože se jedná o zcela nový druh koronaviru, na některé otázky dosud neznají odpověď ani sami vědci. O tom, jakým způsobem se nákaza šíří, nebo naopak šířit nemůže, však mají poměrně jasno. Odborníci se shodují, že mezi rizikové faktory při kontaktu s nemocným člověkem patří vzdálenost, délka pobytu v jeho blízkosti, zda dotyčná osoba aktivně šíří infikované kapénky (například kašlem či kýcháním), ale třeba také jak často se dotýkáme vlastního obličeje.

Co jsou a jakou roli hrají kapénky?

Viry jsou drobní mikrobi, kteří nedokáží dlouhodobě přežít bez hostitele. Vážou se na jeho buňky, přebírají nad nimi kontrolu a následně se množí. „Virus sám o sobě se přenášet neumí, pokud si nenajde ‚dopravní prostředek‘ v podobě kapének slin nebo hlenů,“ vysvětluje pro deník New York Times (NYT) profesor Kin-on Kwok z Čínské univerzity v Hongkongu.

Nemocnice Na Bulovce
Pátý případ koronaviru v Česku. Jde o spolucestující americké studentky

Kapénky jsou ve skutečnosti drobné kapky tělesných tekutin, které v sobě obsahují virové částice. Z těla jsou doslova vystřelovány při kašlání či kýchání, které podle vědců představují hlavní způsob šíření nemoci. Do okolí se ale kapénky dostávají také při hlasitém smíchu, zpěvu či mluvení. „Riziko tak může představovat i rozhovor s nemocným člověkem z příliš velké blízkosti nebo sdílení společného jídla,“ varuje Kwok.

Aby částice viru dokázaly napadnout buňky nového hostitele, musí se za pomoci kapének dostat do styku s jeho sliznicemi - ústy, nosem či očima. „Pokud cítíe, co měl druhý člověk k obědu, pak vdechujete vzduch, který daná osoba vydechuje. Včetně případné názaky,“ upozorňuje virolog Julian Tang z univerzity v britském Leicesteru.

Jaká je bezpečná vzdálenost?

Doporučení se tak zdá být na první pohled jednoduché - dodržovat bezpečnou vzdálenost. Na tom, co přesně tento pojem znamená, se však odborníci jednoznačně neshodnou. Mluvčí Světové zdravotnické organizace Christian Lindmeier uvedl, že by se lidé měli držet od nakažených minimálně jeden metr daleko. Někteří epidemiologové ale varují, že i dvojnásobný rozestup může být stále nebezpečný.

Nemocný senior - Ilustrační foto
Desetina seniorů koronaviru podlehne. Při epidemii by sami do obchodu neměli

Důležitá je také doba, jakou s nemocným člověkem strávíme. Ani zde zatím lékaři nedokázali určit, jaká nejkratší doba stačí k přenosu koronaviru. Obecně však platí, že čím déle se v blízkosti nakaženého pohybujeme, tím vyšší je riziko nákazy.

Jak používat ústní roušku?

Jak poznat člověka s koronavirem?

Dodržovat preventivní opatření je o to složitější, že nemoc COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, nemá výrazně specifické příznaky. Nejčastěji se projevuje jako běžná chřipka, tedy zvýšenou teplotou, kašlem či rýmou. Část lidí, kteří jsou koronavirem napadeni, dokonce vůbec nemusí onemocnět.

Šiřiteli nákazy tak mohou být i lidé, kteří nevykazují žádné symptomy. „Světová zdravotnická organizace však stále předpokládá, že většina lidí, která k šíření koronaviru přispěla, měla v té době viditelné příznaky choroby,“ uklidňuje mluvčí WHO Lindmeier.

Můžu se nakazit na toaletě či z madla v MHD?

Stručná odpověď na otázku zní ano. Odborníci nalezli stopy koronaviru například na umyvadlech či látkových pouzdrech na budhistické texty v jednom z chrámů v Hongkongu, kde se předtím nakazilo několik lidí. Není přitom důležité, zda se povrch na první pohled zdá být špinavý, či nikoli. Pokud na něj předtím nakažená osoba kýchla, kapénky s částicemi viru zde mohly zůstat a při dotyku se mohou přenést na dalšího člověka.

Cestující z italského Bergama po příletu na brněnské letiště. Ilustrační foto
Jak se chránit proti nákaze koronavirem? Lidé by měli dodržovat tato pravidla

Je však nutné podotknout, že zatím není jasné, kolik takových částic je třeba, aby virus dokázal nového hostitele úspěšně infikovat. Odborníci navíc připomínají, že je virus mimo lidské tělo poměrně snadné zničit. „Použitém běžné desinfekce je téměř zaručeno, že dojde k poškození citlivého obalu, který drobný mikrob chrání, čímž se stane zcela neškodným,“ vysvětluje pro NYT profesor Gary Whittaker z Cornellovy  univerzity v New Yorku.

Důležité je tak dodržovat základní zásady hygieny, především mytí rukou. „Pokud si předtím, než se dotknete obličeje, umyjete ruce, měli byste být v pořádku. Kapénky se totiž nemohou přenášet skrz pokožku,“ uklidňuje deník NYT.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Jsou nebezpečné balíčky z Číny?

V České republice je v současné době velmi populární nakupování v čínských internetových obchodech, jako je například AliExpress nebo Wish. Na sociálních sítích se tak často objevují dotazy znepokojených uživatelů, zda jim s balíčkem nemůže domů přicestovat i nevítaný návštěvník v podobě koronaviru.

Náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví Roman Prymula.
Koronavirus v Česku: Co se bude dít? Nepanikařte, prosí epidemiolog Prymula

Pokud vás podobné debaty vyděsily, můžete si oddychnout. I kdyby na balíček či jeho obsah v Číně nakažený člověk kýchnul, virus podle expertů dlouhou cestu do Evropy nepřežije. V případě, že chcete mít stoprocentní jistotu, pak stačí povrch předmětu otřít dezinfekcí a umýt si ruce.

Může se nemoc přenášet pohlavním stykem?

Odborníci varují, že se nákaza může šířit prostřednictvím líbání. Přenos nového koronaviru při pohlavním styku se dosud prokázat nepodařilo a ačkoli koronaviry obecně nejsou pohlavně přenosné, podle WHO je prozatím brzy na předčasné závěry. Nebezpečí tak opět představuje především nedostatečná hygiena, vědci totiž mikroby objevili také v moči pacientů.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník