Kuře s bylinkovou salsou a paprikami
Lehké a výživné jídlo, to je kombinace pečené papriky a šťavnatého kuřecího masa. Bylinková salsa ale udělá z jinak obyčejného rychlého jídla jídlo mimořádně zajímavé.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny (na 4-6 porcí):
- 6 kuřecích horních stehen
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 oranžová paprika
- 5 snítek hladkolisté petržele
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
Postup:
Papriky omyjte a nakrájejte na tenčí proužky. Kuřecí stehna z obou stran dobře osolte a opepřete. Ve větší pánvi, kterou můžete vložit také do trouby, rozpalte máslo. Kuře vložte na pánev kůží dolů a opékejte, dokud pečínka nezezlátne. Pak je otočte a chvilku restujte z druhé strany, aby se maso zatáhlo. Poté vyndejte z pánve.
Do pánve dejte papriky a pár minut je za občasného promíchání opékejte. Nemusí změknout, ale všechny kousky by se měly obalit máslem. Porce kuřete naskládejte na papriky, pánev dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut nebo dokud maso nebude hotové.
Salsa: Bylinky nasekejte nadrobno a smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete.
Jakmile je kuře hotové, vytáhněte je a na každý kousek nalijte trochu bylinkové salsy. Podávejte s kuskusem, bulgurem nebo pečivem.
Rajčatovo-cizrnové karí
Naše karí je lákavé už na pohled a maso v něm ani nebudete postrádat, kokosové mléko se postará o jemný smetanový podtón.
Doba přípravy: 25 minut
Suroviny (na 4 porce):
- 400 g sterilovaných rajčat
- 400 g cizrny
- 400 ml kokosového mléka
- 2 hrsti cherry rajčat
- 2 bagety
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička koření garam masala
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 svazek čerstvého koriandru
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
Ve větším hrnci rozehřejte na mírném ohni olej a osmahněte v něm cibuli nakrájenou na proužky dozlatova. Vmíchejte prolisovaný česnek, koření a nechte minutu rozvonět. Přidejte krájená rajčata, promíchejte a zvolna vařte 10 minut.
Přilijte kokosové mléko, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte dalších 10 minut, než omáčka zhoustne.
Vsypte cizrnu, rajčata nakrájená na půlky a prohřejte. Posypte koriandrem a podávejte s pečivem.
Kuskus salát s hráškem
Pokud je na vás (či partnera) kuskusový salát jako hlavní jídlo přece jenom málo vydatný, můžete ho doplnit opečenou klobáskou.
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny na 2 porce:
- 1 hrnek kuskusu
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 hrnek čerstvého hrášku
- 1 citron
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce nasekaného koriandru
- sůl
- hrubě mletý pepř
-
masová varianta:
- 4 malé norimberské klobásky
Postup:
Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Zaklopte talířkem a nechte bobtnat. Papriky rozkrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte je s hráškem.
Z citronu nastrouhejte lžičku kůry. Pak ho rozkrojte a vymačkejte z něj jednu lžíci šťávy. Kůru i šťávu vmíchejte do nabobtnaného kuskusu společně s olejem. Dochuťte solí a pepřem. Pak ke kuskusu přidejte zeleninu a na každou porci dejte jednu lžíci zakysané smetany smíchané s koriandrem.
Masová varianta:
Klobásky opečte na grilovací pánvi. Pak je přidejte k porci zeleninového kuskusu.
Zapečené filé se zeleninovou krustou
Rozcuchaná, lehce pikantní čepice skrývá barevně kontrastní a chuťově ladící vrstvy špenátu a ryby.
Doba přípravy: 25 minut + 35 minut pečení
Suroviny (na 4 porce):
- 2 velké brambory
- 2 mrkve
- 8 ředkviček
- 4 lžíce másla
- 4 porce rybího filé
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti špenátu
- 1/2 hrnku smetany
- špetka mletého muškátového oříšku
- 8 nožiček párků
- sůl
- pepř
Postup:
Troubu rozehřejte na teplotu 190 °C. Brambory i mrkve oloupejte a vařte v osolené vodě 8 minut. Poté je nahrubo nastrouhejte. Ředkvičky omyjte, osušte a nastrouhejte je k bramborám s mrkví.
Velkou zapékací misku (nebo čtyři malé) vytřete asi 2 lžícemi másla a na dno naskládejte filé. Osolte ho a opepřete. Rybu posypte česnekem nakrájeným na plátky a špenátem, který jste předem v cedníku prolili vroucí vodou, a opět trochu osolte. Na špenát rozložte kousky másla.
Nastrouhanou zeleninu promíchejte se zbylým máslem, smetanou a muškátem, maličko osolte a opepřete. Směsí překryjte filé se špenátem a pečte v troubě 35 minut.
Náš tip:
K zelenině můžete přidat ještě hrst nastrouhaného sýra. Zvolte dobrý a voňavý, třeba goudu.
Česnekové kuře s rýží a kapustičkami
Růžičková kapusta je krásná na pohled, nezapomenutelná chuťově a plná zdraví prospěšných látek – k masu ideální společník.
Doba přípravy: 60 minut
Suroviny (na 4 porce):
- 4 kuřecí stehna
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 100 g másla
- 500 g růžičkové kapusty
- sůl
- pepř
- uvařená rýže
Postup:
Stehna osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem a okořeňte paprikou. Vyskládejte je do pekáčku a položte na ně tenké plátky z třetiny másla. Podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 45 minut dozlatova.
V pánvi rozpalte zbytek másla, osolte ho a rozkrojené kapustičky v něm orestujte tak, aby zůstaly křupavé. Podávejte s masem a rýží.
Benefit pro nové předplatitele: e-kniha o imunitě v PDF podobě (v případě koupě předplatného na 3 a 12 měsíců)