Velké množství farmaceutických firem totiž v minulosti přesunulo část své výroby do Číny. Udělaly to proto, aby mohly být jejich pilulky levnější.

Obyvatelé italské Lombardie vychází do ulic výhradně s ochrannými rouškami.
Je tu panika v přímém přenosu, říká k hysterii Italka z uzavřené části Lombardie

Jenomže Čínu teď ochromila epidemie koronaviru a výrobní linky stojí. „Lidé se stále nevracejí do práce. A pokud se vrátí, zpomaluje jejich nástup šestnáctidenní povinná karanténa,“ řekl Deníku šéf České asociace farmaceutických firem Martin Mátl.

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkZhruba třetina globální produkce léčiv je přitom závislá právě na Číně. Obrovské množství farmafirem odtud odebírá vstupní suroviny, případně účinné látky pro své přípravky. „Pokud se tedy rychle nic nezmění, můžeme první problémy očekávat už v červnu,“ doplnil Martin Mátl. Ceny medikamentů navíc mohou kvůli omezeným dodávkám surovin poskočit směrem nahoru.

 Problémy připouští i Jakub Dvořáček, který stojí v čele asociace výrobců originálních léčiv. Tedy těch, které jednotlivé společnosti samy vyvinuly a drží k nim patent. „I když je pravda, že v našem případě nejsou dodávky z Číny tak časté – z asijského trhu pochází jen asi jedenáct procent vstupních surovin,“ uvedl.

Pracovní skupina

Možné problémy už proto řeší nejenom české ministerstvo zdravotnictví, ale vůbec všichni šéfové resortů v Evropě. Evropský lékový trh je totiž do značné míry propojený. Ministři do budoucna chtějí přesunout znovu část produkce důležitých léků na evropské území. „Mezitím jsme vytvořili alespoň pracovní skupinu, která hodnotí situaci a je připravena při hrozících výpadcích léčiv zasáhnout,“ řekla eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

Farmaceutické firmy začaly přesouvat výrobu do Asie zhruba před deseti lety, když na ně dopadla krize, a snažily se ušetřit. Některé tam zřídily přímo své linky, další berou od čínských výrobců alespoň některé látky.

„Řada firem tam zamířila jednoduše i proto, že se v Číně stále častěji prosazuje západní medicína na úkor té tradiční, což otevírá řadě farmafirem obchodní možnosti,“ doplnil expert na lékovou politiku Josef Suchopár.

Nákaza koronavirem se objevila také hotelu Costa Adeje Palace na ostrově Tenerife. Španělská vláda budovu i s hosty uzavřela do karantény.
Koronavirus uvěznil Čechy na Tenerife. Nesou to statečně, uvedla delegátka

Výpadky některých léků postihují české pacienty i bez pandemie koronaviru. Důvodů je podle expertů několik: někdy nestíhá výrobce, jindy se léky stanou lákavou kořistí pro distributory. Ti pilulky raději výhodně zpeněží za hranicemi, než aby zásobovali české lékárny. Například předloni v létě lékárníci napočítali dokonce 93 výpadků medikamentů z trhu. Osm z nich bylo naprosto fatálních – lék se nedal ničím nahradit a pacient zůstal bez pomoci.

Koronavirus.Zdroj: Deník