Po dvou letech, kdy se zlínský filmový festival „na živo“ konal v září, se opět ve festivalovém kalendáři vrací k jarnímu termínu.

„Jsme rádi, že můžeme konečně festival znovu nabídnout divákům v období, na které jsou zvyklí, a že v jeho průběhu opět oslavíme Den dětí,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

S návratem do tradičního termínu výrazně vzrostl zájem o návštěvu ze strany škol i zahraničních festivalových hostů.

Zahájení 62. Zlín Film Festivalu 26.5.2022
Začal mezinárodní filmový festival. Zájem je značný, podpoří i Ukrajinu

Do Zlína také po dvou letech míří i řada porotců a 59 filmových delegací z celého světa, které doprovází své filmy. 

Tématem festivalu je letos festival samotný.

„Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci s důrazem hlavně na mladší generaci a vyzvat lidi, aby zhasnuli monitory, omezili e-komunikaci na sítích a šli do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu,“ vysvětlila Jarmila Záhorová.

Ve svém filmovém programu nabídne 62. Zlín Film Festival celkem 276 snímků ze 49 zemí světa. 

Šťastný oceněný

V rámci večerního zahájení se mohou hosté těšit od 19:00 hodin na německý snímek Stezka odvahy.

Během večera budou také předána první ocenění. Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převezme herec, komik a moderátor Pavel Zedníček.

„Udělalo mi to velkou radost. Nejen proto, že ta cena je zlínská, ale i proto, že mám vystudovanou střední průmyslovou školu kožařskou, dá se tedy říct, že jsem od bot. A mám si převzít střevíček. A to dokonce zlatý,“ komentoval ocenění Pavel Zedníček, který na festivalu uvede také premiéru nové české minisérie Jitřní záře.

Festivalový půlmaraton ve Zlíně. Ilustrační foto
Favority zlínského Festivalového půlmaratonu jsou Beníček, Kolárik a Sklenář

První festivalový večer bude předána také Filmová cena TA ČR „Za popularizaci vědy mezi mládeží“.

Letos se odborná porota zaměřila na digitální tvůrce, kteří prostřednictvím webů a sociálních sítí popularizují vědu a zábavnou formou předávají nejrůznější poznatky mladé generaci.

Autogramiáda s Neckářem

Doprovodný program opět nabídne celou řadu možností rodinám, jak společně strávit volný čas. Návštěvníci se v tradičních lokacích budou moci zase setkat s filmem, divadlem, výstavami, koncerty, filmovými i jinými workshopy a s tvořivými dílnami. 

„V sobotu 28. května nás čeká uvedení digitálně restaurované verze Šíleně smutné princezny, které bude předcházet oblíbený Červený koberec a autogramiáda s hlavním představitelem Václavem Neckářem,“ dodala umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. 

Za pozornost stojí i páteční koncert kapely Čechomor nebo sobotní divadelní představení Art Divadla Bez zábradlí v hlavní roli s Karlem Heřmánkem, který Zlatý střevíček převezme 1. června během slavnostního galavečera.