NSA tuto žádost v závěru loňského roku doslova smetla ze stolu. Podle usnesení organizace nevlastní žadatel, tedy město Zlín, všechny pozemky dotčené stavbou. Podle posuzovatelů žádosti o dotaci, město Zlín dokonce konfliktní pozemky nemá ani ve výpůjčce, nájmu nebo pachtu či právu stavby nebo nevlastní žádný jiný právní titul, který by jej opravňoval k uvedenému provedení díla.

Sporné pozemky se nachází v úzkém pásu kolem haly Datart, jedná se o zhruba cca 815 metrů čtverečních, které nejsou ve vlastnictví města. Jejich majitelé jsou Sportovní kluby Zlín (SK Zlín).

„NSA v rámci ověřování vlastnictví pozemků, zjistila, že tyto dva pozemky jsou ve vlastnictví subjektu, který není oprávněným účastníkem programu. V souladu s výše uvedenými ustanoveními programu a výzvy tuto vadu považuje za vadu svou povahou neodstranitelnou,“ zní mimo jiné z rozhodnutí NSA.

Pro investora – město Zlín se přitom jednalo o klíčovou částku, předběžně kalkulovalo s dotací od NSA ve výši 300 milionů korun. Přitom celková hodnota nákladné rekonstrukce se měla pohybovat okolo jedné miliardy korun.

Ilustrační foto
Zlínská nemocnice zažila na přelomu roku nápor, ošetřila přes 300 pacientů

Nesouhlasíme, říká primátor

S postojem NSA však město Zlín nesouhlasí. Podle vyjádření vedení zlínské radnice, mělo město na sporné pozemky vydáno stavební povolení.

„Rozhodnutí nás velmi nemile překvapilo. Obzvláště za situace, kdy nás celou dobu nikdo z NSA nekontaktoval a žádný problém, který bychom měli odstranit, s námi nekonzultoval. Přitom u ostatních dotací je takový postup zcela běžný. Jsme přesvědčeni, že jsme žádnou podmínku neporušili. Na pozemky u sportovní haly, které jsou dle NSA problematické, máme stavební povolení a navíc jsme ani žádné dotační finance na úpravu těchto pozemků nepožadovali. Nesouhlasíme se stanoviskem NSA a patrně nám nezbyde než se bránit soudní cestou,“ uvedl primátor města Jiří Korec.

První letošní miminko města Zlín se narodilo  na Nový rok čtyři minuty před půlnocí jako páté dítě do rodiny Vodičkových. Dostal jméno Antonín a vážil 4410 gramů.
První zlínský občánek roku 2022 je Antonín. Narodil se jako třetí v kraji

Další varianty

V současné době město Zlín však zvažuje další varianty, které by měly vést k tomu, že v krajském městě bude stát zimní stadion, který bude odpovídat současným standardům. Mimo jiné se jedná i o opravě současného stavu zimního stadionu, další variantou je velmi obecně: stavba nového zimního stadionu na zelené louce.

„Při výběru této varianty by se ale muselo počítat i s druhou variantou, tedy opravou stávajícího stavu stadionu Luďka Čajky,“ připomněl v nedávném rozhovoru pro Deník na toto téma primátor Jiří Korec.

Předpokládaná cena rekonstrukce se ještě loni v září měla pohybovat okolo 959 milionů korun včetně DPH a financování této částky bylo v té době podle Jiřího Korce plánováno takto: „Kraj 70 milionů korun, NSA 300 milionů a město Zlín 559 milionů korun,“ vyjmenoval zlínský primátor. Rada města Zlín krátce před tím v srpnu schválila 500 milionový úvěr. Zastupitelstvo města Zlín o přidělení tohoto úvěru dodnes nejednalo. Čekalo se totiž, jak dopadne vyjádření NSA k žádosti o dotaci.

Proti postoji NSA se město Zlín brání.

Proti uvedenému usnesení se lze bránit podáním správní žaloby, a to ve lhůtě 2 měsíců ode dne doručení usnesení. „I pokud bychom však byli u soudu úspěšní, je dost pravděpodobné, že v mezičase již budou finanční prostředky rozděleny na jiné projekty,“ komentovali tuto možnost pracovníci oddělení koordinace projektů Magistrátu města Zlín.