Sklonek prvního prázdninového týdne roku 1997. Je ošklivě. Sdělovací prostředky informují o možné hrozbě povodní, jejichž brzkou sílu si však prakticky nikdo nedokáže představit. Ani v Otrokovicích – městě, které nakonec surově poničily rovnou dvě řeky. Přchází nedělní večer 6. července a na prvních místech byl vyhlášen III. povodňový stupeň.

Občané jsou vyzýváni, aby si odvezli svá auta z ohrožených oblastí a připravili se na případnou evakuaci. Ráno Dřevnice ve svém průtoku překračuje stoletou vodu. Je nutná evakuace dalších obyvatel.

DOŠLO I NA EXPLOZI

Dochází také k zaplavení známých podniků Pipelife-Fatra, Teplárna, Barum a Moravan. Stále prší a navíc ve středu 9. července je hlášena další vlna na řece Moravě. Nad Otrokovicemi se vytváří velké jezero a odvod vody je vyřešen odstřelem překážky u Bělovského jezu.

Městská policie vyzývá občany, aby se připravili na další evakuaci. Do setmění musejí být pryč. Mnozí se brání, zejména starší obyvatelé.

„Jedna starší paní se nám dokonce zavřela v bytě se šestiletou vnučkou,“ sdělil Deníku tehdejší mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček.

„Nechtěli jsme se s manželkou nechat z půldomku vystěhovat, ale nakonec nás dcera se zetěm přesvědčili, abychom šli,“ vysvětloval například Jaroslav Škutina z Otrokovic.

Voda zaplavila také Bartošovu čtvrť ve Zlíně.
Na horách se spouští déšť, za dva dny lidé křičí do telefonu o pomoc

„Bylo nám to líto, byli jsme v tom domku celý život,“ doplnil.

Nyní je rád, že dceru poslechl. Doma měl dva metry.

Situace je stále dramatičtější, dokonce přestala téct pitná voda. Hladina řek stoupá, kulminuje nakonec až 11. července.

Následující den vydala městská rada vyhlášku, kterou vymezila zátopovou oblast, podmínky vstupu lidí, vjezdy vozidel i způsob ostrahy této zóny.

Do města se sjíždí různí záchranáři, přijížděly hasičské sbory nejen z celé republiky. Do zátopové oblasti byl organizován alespoň omezený vjezd na loďkách. Důvodem je odstranění zdrojů epidemií, nákaz a ekologických havárií.

Pak se hladiny zvýší ještě kvůli vydatným srážkám kolem soboty 19. 7, než voda začne konečně trvale opadat.

ULICE POSETÉ ZNIČENÝMI VĚCMI

Místní část Otrokovic postiženou záplavou navštívili například ministři Lux, Skalický, předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman, také kardinál Vlk, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a další. Začátkem září přijel Tomáš Baťa.

Pro místní to může být těžko více než jen menší útěcha. Vnitřní vybavení bylo zničené, a tak po dlouhou dobu, i přes velmi intenzivní odvážení, lemovaly ulice haldy zničených věcí.

Nábytek, knihy, televize, počítače, drobnosti a další věci ležely vedle sebe bez hodnoty jako němý svědek způsobené zkázy…

„Byla to opravdu hrozná doba, ve které se ale zvedla obrovská vlna solidarity a pochopení,“ sdělil někdejší starosta sousedního Tlumačova Antonín Jonášek.