Velké zvony se na poutní místo vracejí přesně po sedmdesáti letech, kdy byly za války zabaveny a roztaveny pro výrobu zbraní. Jejich pořízení zaplatili sami věřící z veřejné sbírky.

„Pro mě je to obrovská osobní událost. Vidět tak nádherné zvony a s takovou slávou se podaří jen jednou za život. A někomu ani to ne. Na jejich výrobu jsme přispěli s celou rodinou při jednom z výletů na Hostýn, protože takový dar má smysl. Teď jsme se přijeli podívat na výsledek," poznamenal Milan Hošek, který na slavnostní požehnání přijel z Přerova.

Žehnání zvonů svěcenou vodou a kadidlem se uskutečnilo v devět hodin ráno na schodech před bazilikou. Hned poté arcibiskup Graubner odcelebroval pontifikální mši svatou, při které byla na Hostýně oficiálně zahájena poutní sezona. Vše v přímém přenosu vysílala TV Noe. Ještě před mší si ale tisíce přítomných poprvé poslechli zvuk nových zvonů, na jejich vyladění totiž dohlíželi odborníci.

„Vždy jsem říkal, že lidé na zvony pro Svatý Hostýn peníze dají. A jsem rád, že jsem se nespletl. Každému za dar děkuji a klaním se mu. Je to životní zážitek. Vyvrcholení části mé snahy o to, aby na Svatém Hostýně byly nové zvony," řekl iniciátor sbírky Josef Psík z Kojetína, který se před měsícem zúčastnil odlévání nových zvonů v německém Pasově.

S myšlenkou sbírky to neměl ze začátku vůbec jednoduché. „Dřív jsem poslouchal, že chci zadlužit Svatý Hostýn. Dnes už se směju," vzpomněl Psík.

O výrobu obřích gigantů, nové zvony váží od 170 do 2000 kilogramů, i průběh sbírky se postarala Matice svatohostýnská. Podle Petra Janka, administrátora duchovní správy Hostýna, se na projektu významně podílela i nadace ČEZ či soukromí dárci z Česka i USA. Náklady na pořízení a zavěšení zvonů se vyšplhají na sedm a půl milionu korun.

Nové zvony se jmenují Panna Maria Nanebevzatá, Svatý Cyril a Metoděj, Svatý Jan Sarkander, Svatý Josef, Svatá Rodina, Svatý Ignác a Služebník Boží Antonín Cyril Stojan. Jeden z těchto zvonů ale při slavnostním požehnání chyběl, protože ho firma bude muset nechat znovu odlít.

Nyní se zvony postupně přestěhují do obou věží baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Hostýně tak, aby se společně rozezněly při srpnových slavnostech stého výročí korunovace Panny Marie.

Související článek: Baziliku rozezní nové zvony z Pasova