V rámci jeho návštěvy jej čekala tisková konference, slavnostní oběd v zámecké restauraci, prohlídka židovského hřbitova s Šachovou synagogou a účast na otevření pietního místa, na kterém stávala takzvaná Nová synagoga.

Přestože už patnáct let stál v parčíku na náměstí Svobody pomník, který synogogu připomínal, až teď v Holešově zjistili, kde přesně budova stála. „Zjistili jsme, že pomník stojí asi padesát metrů mimo synagogu. Vloni jsme pak provedli archeologický výzkum, který nám přesně určil průběh základů synagogy,“ popsal holešovský historik Karel Bartošek.

Právě základy zdí Nové synagogy jsou nyní na místě přesně znázorněny. Samotný pomník se pak přesunul do centra stavby. Nechybí ani tabule s informacemi o synagoze a historii židovské komunity v Holešově.

Oldřich Gahura pracoval v roce 1997 jako silničář, kvůli čemuž se k povodním přiblížil i přesto, že jeho dům voda nepostihla.
Před očima se mi sesypal dům, líčí silničář z Hulína

Snahy o zachování židovských památek si velvyslanec velmi cení. Podle něj si vede Česko dobře i ve srovnání s ostatními evropskými státy. „Je to skvělé. To, co teď v České republice vidíme, bych nazval až obrozením židovského dědictví,“ vyjádřil se velvyslanec Daniel Meron.

Historie zdejších židů mu není nijak cizí. „Je nutné říct, že se to děje po padesáti letech, kdy se tu nic podobného dělat nemohlo. První byla nacistická okupace, kdy byly ničeny židovské památky i historie. Pak přišel zase komunismus, který je přinejmenším ignoroval,“ dodal velvyslanec.

Dvě jednotky hasičů zasahovaly u střetu vozidel v Dřínově
O víkendu se bouralo. Senioři si nevšimli aut na hlavní

Jeho život je však s naší republikou spojený více než jen pracovně. Velvyslancova manželka Jill Meron, která jej na cestě doprovázela, má dokonce český původ. Její prababička se s dalšími třemi sourozenci narodila v Uherském hradišti. Jeden z bratrů se pak přiženil do vizovického rodu Jelínků.

Sestra uherskohradišťské prababičky Jill Meron byla za války deportována do koncentračního tábora. Druhý bratr ale v Uherském Hradišti zůstal, přežil a založil rodinu. „V brzké době plánujeme Uherské Hradiště navštívit a setkat se s jeho potomky,“ zmínila velvyslancova manželka Jill Meron.