Nezahojil je ani čas, stále bolí. Lidé v Troubkách mají i dnes v očích slzy a strach, kdykoliv delší dobu prší. To, co prožili v noci ze 7. na 8. července roku 1997, ale nelze popsat slovy. Obraz zkázy mají dodnes před sebou.

Manželé Řihoškovi z Troubek museli po povodních v roce 1997 začít od začátku. Tak jako ostatní lidé ve vesnici, kteří měli poničené domy nebo přišli o střechu nad hlavou. Start v šedesáti je ale jiný než ve dvaceti. A dodnes nechápou, jak to mohli zvládnout.

Pamětní deska v Hradišti připomíná povodně z roku 1997
Hradiště má pamětní desku připomínající povodně 1997. Odhalil ji ministr

„Nás to tehdy v ulici uzavřelo a dostali nás odsud až hasiči, kteří přijeli se člunem. Kolem se bortily domy. Byli jsme tady s vnučkou a ta se tak strašně lekla, že ze strachu skočila do vody, a my nevěděli, kde je. Do tašky si dala pejsky a držela ji nad hlavou. Podařilo se jí ale dostat na hřiště u hasičů, kde ji našel manžel,“ líčí Helena Řihošková.

Zvířata? Utratit!

Při povodních přišli manželé i o domácí zvířectvo. „Měli jsme dvě prasátka, sto králíčků a slepice. A ta prasátka řvala a bečela. Držela se drátů na věšení prádla a kvičela,“ popisuje otřesný zážitek Helena Řihošková. I když to zvířata přežila, manžel řekl hasičům, ať je odvezou a utratí.

Podle Zdeňka Řihoška je hasiči převezli člunem na hřiště, kde přistávaly vrtulníky. „Skončili jsme nejprve na stadionu v Přerově a pak nás přestěhovali na učiliště u hřbitova. Byli jsme tam asi dva týdny. Zeť měl tehdy prodávat dům v Tovačově a měl na něj kupce, ale nakonec jsme se do něj nastěhovali my,“ uzavírá Zdeněk Řihošek.

Hydrolog Jan Unucka z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.
20 let po potopě: Dnes umíme namodelovat, co řeka zaplaví, říká hydrolog

Záplavy si vyžádaly lidské životy

Katastrofální záplavy si v Troubkách vyžádaly devět lidských životů. Zemřeli při nich většinou starší lidé, s výjimkou čtyřiadvacetiletého Jana Zaorala, kterého zasypaly trámy zborceného domu. K dalším obětem patřili i manželé Hermanovi. Na seznamu obětí je také Božena Špalková, která nezemřela hned a podařilo se ji z vody vytáhnout. Byla ale tak silně podchlazená, že krátce po převozu zemřela v přerovské nemocnici.

První obětí byla Ludmila Smolková, brzy v noci zemřely i Drahomila Řihošková a Emilie Skřenková, na které spadly domy a ony zůstaly uvězněny uvnitř. V příštích dnech začala jedna z nejrozsáhlejších záchranných akcí v novodobé historii republiky, do které se zapojili armádní útvary, hasiči z celé republiky, pracovníci Charity, Českého červeného kříže a řady dalších organizací. Pomoc přicházela z domova i ze zahraničí. Lidé z Troubek jsou dodnes nejvíce vděční 71. záchranné výcvikové základně z Kutné Hory.

Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti v červenci 1997.
Seriál Povodně 97´: dny potopy začínají, déšť zalévá hory

V obci v první fázi pomáhalo 250 vojáků. Hlavní náplní útvarů byla demolice objektů. V Troubkách působily útvary vojáků z Přáslavic, Mikulova, Janovic nad Úhlavou, Jínců, Vyškova, Hranic a Přerova.

Obrovský kus práce vykonali v Troubkách profe-sionální a dobrovolní hasiči z celé republiky. Ve dnech 6. až 31. července bylo v akci 140 zasahujících jednotek a 698 hasičů.