Pět ovcí potrhal medvěd v noci ze soboty na neděli v Horní Jasence, místní části Vsetína. Zničil také dva včelí úly. Pak šelma zamířila do obce Bystřička. I tam policisté včera vyšetřovali převrácené včelí úly a poničené ohrady pro ovce.

„Šetřením se potvrdilo, že napadené ovce a úly má skutečně na svědomí medvěd. Místo, kde došlo ke škodě, se nachází ve členitém terénu na okraji lesa,“ uvedla Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy.

„Medvěd se tam vydal kvůli medu a byla nešťastná náhoda, že zrovna uviděl i ovce. Dvě zabil a tři musely být utraceny kvůli zraněním. Jedná se o první případ, kdy došlo ke škodě zároveň na včelstvech i na ovcích. Útok medvěda na ovce v CHKO Beskydy pamatujeme z devadesátých let a pak asi z roku 2014, kdy byla hlášená škoda na jedné ovci,“ informovala Dana Bartošová.

Michal Bojda z olomoucké ekologické organizace Hnutí Duha, který se monitoringem velkých šelem na pomezí moravských a slovenských Javorníků dlouhodobě zabývá, se domnívá, že obě víkendové události spáchal jeden medvěd.

„Lokality, ve kterých došlo ke škodám, nejsou totiž daleko od sebe. Doporučujeme více si hospodářská zvířata hlídat, zkontrolovat funkčnost ohrad, případně, pokud to jde, tak ovce na noc zavřít do chléva,“ poradil chovatelům.

„Rád bych zdůraznil, že medvěd nejeví známky agrese vůči lidem. Takže se lidé nemusejí přehnaně obávat. Stačí, když budou dodržovat základní pravidla pohybu v lese - tzn. dávat o sobě vědět a nevstupovat do houštin. Lidé se určitě nemusejí vzdávat procházek třeba na houby. Předpokládáme, že medvěd putuje, takže se nikde nezdrží delší čas. Lidé by ale samozřejmě měli být obezřetní,“ upozornil Michal Bojda.

Soutěž sýrů ve Velkých Karlovicích vyhrál kravský ořechový z Valašského Meziříčí
Soutěž sýrů ve Velkých Karlovicích vyhrál kravský ořechový z Valašského Meziříčí

Podle něj jde pravděpodobně o stejného medvěda, který se před časem objevil v Novém Hrozenkově.

„Nedá se ale vyloučit, že jde o jinou šelmu. Odebral jsem vzorky na DNA, ale výsledky budou známé v řádech týdnů, spíš měsíců. Myslím, že medvěd, který byl v Novém Hrozenkově, přešel migračním koridorem mezi Lužnou a Lidečkem, pokračoval po hřebeni Vizovických vrchů až ke Zlínu a tam se otočil. Podle záznamu z fotopastí víme, že šel zpátky do Javorníků a pak někde přes údolí Vsetínské Bečvy přešel do Vsetínských vrchů,“ seznámil Bojda s pozorováním.

I když medvěd napadne ovce či jiná hospodářská zvířata, nehrozí mu ze strany člověka žádné nebezpečí. Rozhodně se na něj nebude pořádat hon jako na škodnou.

„Myslivcům nepřísluší dělat v tomto případě jakákoliv opatření, protože se jedná o zvlášť chráněného živočicha. Lov nepřichází v úvahu. Pokud by nějaký myslivec medvěda zastřelil, přišel by nejen o zbraně, ale hrozilo by mu i vězení,“ vysvětlil Michal Zubíček, předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín.

„Lidé mají za škodu způsobenou chráněným zvířetem nárok na náhradu. Je třeba to nahlásit buď na Správu CHKO Beskydy, nebo na odbor životního prostředí v obci s rozšířenou působností,“ dodal Michal Bojda.

Přesto je na místě zvýšená opatrnost. Starosta Vsetína Jiří Růžička situaci také sleduje.

„Hned ráno jsme informovali občany rozhlasem, aby byli především v této lokalitě obezřetní,“ uvedl. Případem líté šelmy se už zabývá policie.

„Škoda na Horní Jasence je vyčíslená předběžně na třiadvacet tisíc korun, v Bystřičce na asi patnáct tisíc,“ informovala mluvčí policie Monika Kozumplíková.

V údolí Vranča v Novém Hrozenkově se ve čtvrtek 13. září 2018 objevil medvěd.
Nezvaný host vylekal Hrozenkov. Stokilový medvěd se objevil u školky