Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční irský masový koláč

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

5.5.2014
SDÍLEJ:

Irská kuchyně: masový koláč.Foto: DENÍK/archiv

Jednou z vyhlášených irských specialit je Shepherd´s pie neboli pastýřův koláč. Tento tradiční pokrm pravděpodobně vznikl přímo v Irsku a rozšířil se do dalších zemí, populární je po celé Velké Británii. Pokud zrovna neholdujete dezertům, nebojte, není sladký. A dokonce je v něm maso.

Jak na něj? Mleté osmažte na pánvi do hněda. Přidejte nakrájenou mrkev, cibulku a koření. Směs zaprašte trochou mouky, zamíchejte a několik minut pražte. Poté zalejte vývarem a nechte asi půl hodiny dusit. Mezitím si oloupejte, nakrájejte a uvařte brambory. Slijte vodu a brambory pořádně rozmačkejte. Přidejte máslo a mléko, mírně osolte a opepřete, přidat můžete koření dle chuti. Vytvořte řídkou kaši. Jakmile vám maso změkne, slijte přebytečnou tekutinu nebo ji nechte odpařit na pánvi. Směs poté rovnoměrně rozprostřete na dno pečící misky. Překryjte bramborovou kaší, uhlaďte, potřete rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem. V předehřáté troubě zapékejte na dvě stě stupních 45 - 60 minut, dokud není povrch dozlatova upečen. Spláchněte sklenicí dobrého, nejlépe irského piva. Dobrou chuť aneb enjoy your meal!

Ingredience: půl kila mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí) kilo brambor, jedna větší cibule, dvě lžíce mouky, dvě lžíce másla, 2 deci vývaru (lze užít masox), 2 deci mléka, dvě mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.), rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl, strouhaný sýr na zapečení. (kap)

Autor: Redakce

5.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Podpisy obyvatel nepomohly, jednosměrka v Mařaticích se nemění

Hody na Slovácku. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

AKTUALIZOVÁNO

V superdebatě rezonovala otázka referenda. Není to zlaté tele, upozornil Bartoš

/SLEDOVALI JSME ON-LINE/ Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při závěrečné předvolební superdebatě. Na přetřes přišla všeobecně probíraná témata - ať už to je elektronická evidence tržeb, přijetí eura či přijímání lidí prchajících před násilím. Samozřejmě, že nechybělo ani téma obecných referend.

Herci odkrývají ve Slováckém deníku své soukromí. Tentokrát Pavlína Hejcmanová

Seriál uherskohradišťských herců “Kde domov tvůj? Slovácké divadlo!”, kterým divadelníci návštěvníkům připomínají možnost pořídit si předplatné na příští rok, pokračuje i zítra. Na stránkách Slováckého deníku se tentokrát představí herečka Pavlína Hejcmanová a čtenářům dovolí nahlédnout do jinak velmi střeženého soukromí.

Medici zodpovídali otázky ohledně osteoporózy

FOTOGALERIE / Na čtyřech místech Uherského Hradiště mohli lidé ve čtvrtek potkat studenty medicíny. Ti tam prováděli osvětu u příležitosti světového dne boje proti osteoporóze, který se slaví 20. října.

Slovácko trápí produktivita. Problém chce vyřešit na Dukle

Už není kam uhnout. Fotbalisté Slovácka se porážkou v Brně dostali do pořádné šlamastyky. V HET lize jsou sice po třetině soutěže jedenáctí, před poslední Jihlavou mají ale k dobru pouze jeden bod. A pokud nechce mít celek z Uherského Hradiště sestupové starosti, musí se do toho pořádně opřít a hlavně začít střílet branky a bodovat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení