Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

3.5.2014
SDÍLEJ:

Italská kuchyně: špagety s rajčaty.Foto: DENÍK/archiv

Italové špagety pochopitelně nedělají z vaječných těstovin s kečupem a uzeninou. Užívají zdravější semolinové těstoviny s čerstvými nebo nakládanými rajčaty. Podle různých regionů se recepty na "spaghetti al pomodoro" obměňují. Základ je však vždy stejný. Pokud máte čerstvá, chutná rajčata, použijte je na pravé italské špagety. Rychlá a jednoduchá příprava vás odmění delikátním výsledkem.

Příprava: Potřebovat budete několik čerstvých rajčat. Rajčata by měla být naducaná sluníčkem a výrazné chuti, neboť jsou to hlavně ona, kdo určují konečnou chuť pokrmu. Důležité je také použít italské semolinové špagety. Jsou o něco dražší. Jsou o něco dražší a chutnají trochu jinak, než běžné těstoviny. Obsahují však více vlákniny a pomáhají našemu zažívání.

Špagety dejte do mírně osolené vroucí vody a vařte asi osm minut. Důležité je těstoviny nerozvařit, ale uvařit tak, aby zůstaly pevné konzistenci, takříkajíc "na zkus". Ideální doba je asi 8 minut, dle instrukcí na obalu. Rajčata mezitím nakrájejte na kousky. Nechte rozehřát pánev a pokapejte olivovým olejem. Olivový olej má vynikající zdravotní i chuťové kvality, nenechejte jej však přepálit. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Nechte chvíli orestovat. Poté, co vaši kuchyni zavine rajská vůně česneku a olivového oleje, přidejte nakrájená rajčata. Promíchejte, mírně osolte a opepřete, dle chuti. Čím výraznější chuť rajčat, tím méně je třeba dochucovat. Přidejte několik lístků čerstvé bazalky a nechte působit. Po chvíli zalijte směs naběračkou vody z těstovin. Směs nenechte rozvařit, stačí několik minut. Uvařené špagety můžete přidat rovnou do směsi nebo nechat obě složky zvlášť a smíchat až na talíři. Pro ideální efekt posypte trochou italského parmazánu. Buon appetito!

Ingredience na tři porce

450 g semolinových špaget
4-5 větších, čerstvých rajčat
najemno nakrájenou cibuli
stroužek česneku
lžíci olivového oleje
sůl, pepř, lístky čerstvé bazalky

Autor: Redakce

3.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
1. FC Slovácko. Ilustrační foto

Slovácko veze z Julisky bod. Trefil se Zajíc

Ilustrační foto

Podpisy obyvatel nepomohly, jednosměrka v Mařaticích se nemění

AKTUALIZUJEME

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

AKTUALIZOVÁNO

V superdebatě rezonovala otázka referenda. Není to zlaté tele, upozornil Bartoš

/SLEDOVALI JSME ON-LINE/ Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při závěrečné předvolební superdebatě. Na přetřes přišla všeobecně probíraná témata - ať už to je elektronická evidence tržeb, přijetí eura či přijímání lidí prchajících před násilím. Samozřejmě, že nechybělo ani téma obecných referend.

Herci odkrývají ve Slováckém deníku své soukromí. Tentokrát Pavlína Hejcmanová

Seriál uherskohradišťských herců “Kde domov tvůj? Slovácké divadlo!”, kterým divadelníci návštěvníkům připomínají možnost pořídit si předplatné na příští rok, pokračuje i zítra. Na stránkách Slováckého deníku se tentokrát představí herečka Pavlína Hejcmanová a čtenářům dovolí nahlédnout do jinak velmi střeženého soukromí.

Medici zodpovídali otázky ohledně osteoporózy

FOTOGALERIE / Na čtyřech místech Uherského Hradiště mohli lidé ve čtvrtek potkat studenty medicíny. Ti tam prováděli osvětu u příležitosti světového dne boje proti osteoporóze, který se slaví 20. října.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení