„Ve všech okresech Zlínského kraje je zvýšená pohotovost a dohled u škol," potvrdil mluvčí krajské Zlínské policie Aleš Mergental. Důvod toho všeho?

Cizí žena nabízela před základními školami ve Zlíně žáčkům 1. a 2. tříd sladkosti a lákala je do vozu. Případ, který se stal v úterý ve Zlíně, byl přesnou kopií toho, co se stalo ve čtvrtek minulý týden v Rožnově pod Radhoštěm. Tam neznámá starší žena nejdříve oslovila poblíž kina šestiletou dívku. Ta byla spolu s dalšími dětmi na cestě ze školy. „Přistoupila k dívce s bonbony v ruce. Nabízela jí je a lákala ji do auta. Slibovala jí odvoz domů," uvedla už dříve vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková s tím, že se situace ještě několikrát opakovala. Děti navíc uvedly, že žena nebyla sama.

Podle případu z úterka ze Zlína je tak pravděpodobné, že se nebezpečná skupina přemístila do krajského města.

Policii na to upozornila matka jedné ze dvou dívek, které cizí žena lákala na bonbony do auta před školou na Havlíčkově nábřeží. Jak obě dívenky, tak ostatní děti na lákadla neznámé ženy a jejích kompliců nereagovaly a utekly.

O všem informovaly pedagogy ve školách, nebo své rodiče. Děti shodně uváděly, že žena měřila asi 170 cm, byla štíhlá, se světlými vlasy po ramena. Na sobě měla černou bundu, černé kalhoty, černé kozačky a v ruce černou kabelku.

Podle rožnovských školáků se také mělo jednat o starší štíhlou ženu, která byla oblečená do černé bundy. Na hlavě měla čepici, ze které jí čouhaly podle dětí bílé, světlé nebo rezavé vlasy. Děti také uvedly, že ve voze byl muž, který byl údajně rovněž starší, bez vlasů a měl vousy. Auto, ve kterém seděl, mohlo být tmavě šedé vozidlo značky Audi.

V celém kraji začala policie mobilizovat společně se školami akci na zajištění bezpečnosti malých školáků. „Ve spolupráci s řediteli základních škol na Zlínsku již nyní důkladněji monitorujeme příchod a odchod těch nejmenších žáků," reagoval zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš. Podle krajské policie mají všechny okresy zlínského kraje k dispozici popis pachatelky.

Pozadu s ochranou malých dětí není ani městská policie ve Zlíně, která s republikovou policií při dohledu u škol spolupracuje. „Celou věc nebereme rozhodně na lehkou váhu," uvedl zástupce ředitele městské policie ve Zlíně Pavel Janík. „Všichni strážníci byli se situací seznámeni a v rámci ranního dohledu a v době ukončení výuky budeme provádět zvýšený dohled u škol," vysvětlil.

Zlínská policie také vyrozuměla ředitele základních škol na Zlínsku. „Na základě informací, které nám policie poskytla, jsme měli poradu se všemu učiteli a informovali jsme je o tom, co se děje, aby o tomto problému mohli se svými žáky promluvit. Navíc jsme dali dětem do žákovských knížek lístek pro rodiče, aby si o tom s dětmi doma promluvili a poučili je, jak se mají chovat, kdyby se do takové situace dostaly," přiblížila zástupkyně 9. základní školy ve Zlíně Dana Novotná.

„Žáky jsme rozhlasem informovali, jaké jim může hrozit nebezpečí. Zdůraznili jsme jim jak se mají zachovat a co mají udělat, pokud by se do takové situace dostali," potvrdila podobné kroky také zástupkyně 1. Základní školy Emila Zátopka Hana Chmelická.

Velký díl odpovědnosti je ale také na rodičích. „Dceru vyzvedává manžel a já ji ráno zase do školy vodím," přiznala mladá maminka Veronika Černocká. „Je to strašné, co se děje, kdoví, o co takovým lidem jde," zamyslela se. „V každém případě nám musí ihned o tom říci," připojil se Martin Kratochvíl před jednou ze zlínských základek.

„Na rodiče apelujeme, aby své děti řádně a opakovaně poučili a vysvětlili jim, jak se v podobné situaci zachovat," apeloval policejní mluvčí Petr Jaroš.

„Děti by se měly o tomto problému a jak jej mají řešit měly dozvědět a mělo by sem to neustále opakovat," vysvětlil dětský psychiatr Vítězslav Kouřil. „Také je učíme, že nemají přecházet přes cestu na červenou, nebo že jsou nebezpečné drogy," mínil dětský lékař.