„Už mě nebavilo sedět doma a háčkovat. Tak jsem se přihlásila na univerzitu třetího věku," přiznala sedmašedesátiletá důchodkyně Eliška Horová. Univerzita Tomáše Bati totiž nabízí hned několik studijních oborů. „Pro nové zájemce otevíráme tři obory. Milovníci umění si mohou zvolit výtvarný obor. Dále nabízíme obor informatiky nebo klasickou přednáškovou formu studia," uvedla referentka prorektorů Jarmila Hřebíčková. Dodává, že musela kvůli velkému počtu uchazečů vyměnit menší posluchárnu za tu větší.

Podle jednotlivých statistik navštíví volnočasová centra v kraji na tisíc seniorů měsíčně. S některými programy by měli s přehledem problémy i mnozí mladí lidé. Ve vsetínském centru pro seniory nabízejí mimo jiné i výuku cizích jazyků. Jak pro úplné začátečníky, tak dokonce i pro pokročilé.

Velký zájem je o cizí jazyky

„O jazykové kurzy je mezi seniory obrovský zájem. Museli jsme proto otevřít další výukové třídy, které jsou po patnácti lidech," informovala ředitelka centra pro seniory Karla Poláčková. Jejich centrálou je budova vsetínské soukromé školy Kostka a senioři si jednotlivé programy hradí ze svých kapes sami. Nicméně Karla Poláčková vidí budoucnost centra nejistě. „Doposud hradilo pronájem prostor město Vsetín a sponzoři. Ke včerejšímu dni máme na účtě dvacet sedm korun. Pokud do měsíce neseženu sponzora, budoucnost centra nevidím dobře," posteskla si Poláčková.

Loni se navíc vitální senioři na Vsetínsku dostali až do Madridu v rámci projektu Rotoped Tour.

„Senioři si každý den měřili cestu do obchodu, za přáteli i k lékaři. V součtu tak ušli dva tisíce kilometrů, což odpovídá právě vzdálenosti ze Vsetína do Madridu," pochvaluje si Poláčková. Odměnou jim byl pohled ze zmíněné destinace s vlastnoručním podpisem modelky Taťány Kuchařové, která je ředitelkou tohoto projektu.

V kurzu je cvičení, bowling i počítače

Rotoped Tour a cizí jazyky však nejsou žádnou pomyslnou třešničkou na dortu. Senioři na Kroměřížsku jsou důkazem toho, že i po šedesátce nejsou náhradní klouby žádnou překážkou.

„Ze sportovních činností využívá mnoho důchodců nordic walking, což jsou pěší túry s holemi," uvedla Marie Foltýnová z Centra pro seniory Zachar. Kromě toho cvičí pravidelně v tělocvičně zdravotnické školy a jednou za čas se sejdou i na bowlingu. Počátkem října jim startují také počítačové kurzy, které se těší velké oblibě.

„Letos budeme vyučovat práci s fotografiemi, jako je ukládání, úprava fotek a mnoho dalších," přiblížila Marie Foltýnová.

Sportovní nadšence najdeme bezesporu i na Uherskohradišťsku. Tamní cyklostezky přímo vybízejí k aktivitám na dopravních prostředcích. „V září nás čeká cyklovýlet. Na podobné akce se přihlásí až dvě stě lidí," uvedla ředitelka klubu důchodců Zdenka Dominiková. I tady se však potýkají s nedostatkem financí. „Pronájem prostor ve městě je velmi drahý. Proto se scházíme v okolních vesnicích. Mnoho seniorů však vzhledem ke svému stáří nedorazí," posteskla si Zdenka Dominiková.

Důležitý je prý trénink paměti

Krajské město tento problém řešit nemusí. Zde velmi dobře funguje síť Charity, která o nejstarší občany pečuje hned v několika lokalitách ve Zlíně. Zde se zaměřují na seniory spíše po osmdesátce.

„Za hlavní považujeme trénink paměti, kterou by měli lidé obecně cvičit už po padesátce," upozornila vedoucí centra Domovinka Bronislava Vašáková. Trénuje se pomocí křížovek, doplňovaček a různých kvízů. Jelikož se jedná o seniory v pokročilejším věku, kurzy cizího jazyka a hlavně počítačové kurzy nepřicházejí v úvahu.

„Zaměřujeme se spíše na besedy. Bylinkářství a paličkování jsou pro naše starší občany stále ještě v kurzu," Doplnila Bronislava Vašáková.

Slevy na kulturu, památky a zábavu

Kromě volnočasových center, která pořádají i mnoho výletů a zájezdů, mohou senioři využít množství slev jak při vstupu do památek, tak na různé kulturní a společenské akce.

Filmový klub seniorů má desetiletou tradici. „Promítáme vždy čtyřikrát do měsíce ve všech kinech, a to vždy dopoledne i odpoledne," uvedla ředitelka Golden Apple Cinema Magdaléna Sokolová.

Senioři si mohou vychutnat filmy za příjemných čtyřicet korun a příznivci 3D za šedesát.

Cílem center seniorů je udržet u nich co nejdéle psychickou a fyzickou aktivitu a ukázat jim, že i seniorský věk má své kouzlo a lze jej prožít aktivně a s úsměvem. Ukazují cestu a záleží na každém z nich, jak svůj podzim života prožije.

Jak byste nejraději trávili svůj čas v důchodu?

Jaromír Podešva, 37 let, montážní technik, Napajedla: Nemám na to čas, jelikož pracuji. To bych musel dlouho přemýšlet.

Jan Hudec, 53 let, lékař, Zlín: Důchod bych nejraději trávil cestováním a svými specifickými koníčky.

Miroslav Čechmánek, 22 let, student, Zlín: Pokud se ho vůbec dožiju, což nehrozí, tak bych rád cestoval. Nemám představu.

Adéla Šasová, 25 let, trenérka plavání, Zlín: Chtěla bych mít spoustu peněz a cestovat všude možně po světě.

Helena Urbanová, 46 let, sociální pracovnice, Zlín: Stačily by mi peníze na přežití, jednou za rok dovolená a volný čas trávit na kole.

JAKUB SCHMID