Perný den mají za sebou členové dvou hodnotitelských komisí, kterým předevčírem na stole přistávaly sladkosti, masné výrobky či nápoje jeden za druhým: v krajském městě odborníci ochutnávali výrobky přihlášené regionálními výrobci do dalších ročníků soutěží Regionální potravina a Perla Zlínska.

„Nejdůležitějším kritériem je senzorická jakost potravinářských výrobků, dále pak také regionalita, případně záleží i na tom, zda i další suroviny potřebné k výrobě pochází z regionu," řekl včera Deníku jeden z hodnotitelů Robert Gál, který zároveň působí v Ústavu technologie potravin Fakulty technologické UTB ve Zlíně.

Komise měla před sebou celkem 135 vzorků v devíti kategoriích, a to celkem od sedmi výrobců napříč krajem.

„Každý přihlášený produkt musel splňovat několik parametrů, které byly uvedeny v přihlášce. U Regionální potraviny, která je celorepubliková, jsou podmínky přísnější," zmínil Petr Slovák, předseda Agrární komory Zlín. Naopak u výrobků přihlášených do Perly Zlínska už nejsou tak striktní. „Tam jde především o podporu drobných živnostníků, u kterých nevyžadujeme, aby se zboží v přesně stanoveném množství dostávalo do distribuční sítě," podotkl Petr Slovák.

Podle něj jde kvalita výrobků od regionálních výrobců nahoru. „Lidé, kteří je nakupují, neprohloupí. Do těchto produktů si výrobci nedovolí dát nic, co by nesplňovalo četné normy," konstatoval Petr Slovák.

Vítězem kategorie masné výrobky tepelně opracované se stala firma z Uherského Brodu – společnost Voma, a to za výrobek tlačenka Voma. „Je to pro nás potěšující zpráva. O naši tlačenku je v poslední době mimořádný zájem, došlo u ní k nárůstu prodeje do té míry, že jí měsíčně vyrobíme šedesát metráků. Je dobře, že zákazník už dokáže rozlišit kvalitu, za kterou je ochoten zaplatit vyšší cenu," uvedl jednatel společnosti Voma Miroslav Mahdalík.

V kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje dominoval hostětínský mošt jablko a rakytník z Moštárny Hostětín.

Uherskobrodská společnost Raciola letos do soutěže přihlásila kuřecí šunku Victoria. „Obsahuje osmadevadesát procent masa. Já si myslím, že je to nejkvalitnější výrobek, jaký může být," je přesvědčen ředitel společnosti Zdeněk Červenka.

Do letošního ročníku obou soutěží přihlásil svůj česnek a cibuli například Jiří Talaš z Talašova zahradnictví Tlumačov. „Lidé falšují česnek. Hodně je dovážený ze Španělska či z Číny, přičemž jej i vydávají za český výrobek. Na rozdíl od nich má ten náš výraznou chuť, hned napoprvé ucítíte ten rozdíl a hlavně jeho ostrost," vyzdvihl přednosti svého produktu Jiří Talaš. Podotýká, že také cibule je dovážena ze zahraničí. „My si ji na našich polích sklízíme sami, ručně, díky čemuž není otlučená, a můžeme ji tak bez poškození prodávat i začátkem dubna," pochlubil se Jiří Talaš. Vloni získalo zahradnictví ocenění za červené zelí. A zájem lidí o něj poté? Stoupl prý o dobrých sto procent. „Je to dobrá reklama," dodal. Výsledky čtvrtečního hodnocení jsou předběžně známy v případě Regionální potraviny, návrh poputuje k ministru zemědělství. U Perly Zlínska budou známy o několik dní později. Prestižní známky ovšem mohou na své zboží umístit až poté, co si oficiálně převezmou certifikáty. U Regionální potraviny to bude při příležitosti Dožínek Zlínského kraje, u Perly Zlínska při konání Dne kraje.

V kategorii pekařských výrobků včera zvítězil pšeničný chléb od Tomáše Vrány z Lužkovic. „Je to naše první ocenění," zareagovala nadšeně Lenka Vránová. Chléb do soutěže prý přihlásili proto, že se tam peče už řadu let a lidé jsou na něj zvyklí. „Říkali jsme si, že by bylo vhodné, kdyby měl nějaké ocenění," dodala.

Vítězové Regionální potraviny:

Kategorie masné výrobky tepelně opracované: Společnost Voma z Uherského Brodu za výrobek tlačenka Voma

Sýry včetně tvarohu: Sýr z farmy – kořeněný od FARMA ZPZ, s. r. o. Valašská Bystřice

Mléčné výrobky ostatní: Smetanový jogurt z Valašska s čokoládovou příchutí od Mlékárny Valašské Meziříčí

Pekařské výrobky: Pšeničný chléb od dodavatele Tomáš Vrána z Biofarmy Juré v Lužkovicích

Cukrářské výrobky: Včelí kusanec od Pekárny Přílepy

Alkoholické a nealkoholické nápoje: Hostětínský mošt jablko a rakytník od Moštárny Hostětín

Kategorie ostatní: Bramborový knedlík s masovou náplní od Josefa Martinka z Valašského Meziříčí

Masné výrobky trvanlivé: nikdo nedodal výrobek

Kategorie ovoce a zelenina žádný z přihlášených produktů komise nevybrala