Podle posledního zveřejněného Deloitte Real indexu, který mapuje data o cenách bytů v Praze a krajských městech a vychází z uskutečněných prodejů, stouply v listopadu a prosinci loňského roku průměrně ceny bytů o čtyři procenta.

Nejvyšší cenový nárůst ze všech krajských měst zaznamenaly byty ve Zlíně, kde se na konci roku cena za metr čtvereční vyšplhala o více než dvanáct procent na 63 tisíc korun. Což bylo pro porovnání o tři tisíce více, než u bytů v Olomouci či o necelých dvacet tisíc více než v Ostravě (44 tisíc).

Podle Dalibora Stříbného, jednatele zlínské realitní společnosti Explicit reality, jsou však aktuální ceny ještě o něco vyšší.

„Za posledních dvanáct měsíců ceny v průměru za metr čtvereční u prodeje bytů ve Zlíně vzrostly dle statistik o třináct procent na stávajících 71 576 korun,“ uvedl Stříbný s tím, že v krajské metropoli se aktuálně byty 3+1 o rozloze zhruba 70m² a v dobrém stavu prodávají za cenu okolo pěti milionů korun.

Zlínská Historic Rally 2022
Zlínem se proháněli veteráni na Historic Rally, podívejte se

Ceny nemovitostí nejen však podle odborníků začaly koncem května stagnovat.

„A to i v souvislosti se zvýšením úrokových sazeb ČNB od druhé poloviny června. V současných dnech pozorujeme ochlazení poptávky především po rodinných domech a větších bytech. Může to být ale způsobeno i letním obdobím, kdy mnoho lidí odjíždí na dovolenou. Jaká bude situace na realitním trhu se uvidí koncem prázdnin,“ popsal Miroslav Zvonek, majitel stejnojmenné zlínské realitní kanceláře.

Nejlevněji na Valašsku či Kroměřížsku

Ceny bytů 3+1 se ve Zlínském kraji pohybují od dvou do šesti milionů korun.

„Nejlevnější byty se dají pořídit například ve Vsetíně (cca 2,6 mil. Kč), v Bystřici p./Host. (cca 3 mil. Kč), v Holešově (3,3 mil. Kč), Kroměříži (3,4 mil. Kč), Otrokovicích (3,5 mil. Kč) až po krajské město Zlín a Uherské Hradiště, kde ceny nejlevnějších bytů 3+1 začínají na 3,6 milionů korun. Jedná se však většinou o byty určené k rekonstrukci,“ přiblížil Zvonek s tím, že opravené byty ve Zlíně určené k nastěhování začínají na cenách okolo 4,2 milionů korun.

Kdy je tedy nejvýhodnější koupit byt či dům?

„Osobně bych vůbec nečekal na nižší ceny nemovitostí. Ceny jdou a půjdou dlouhodobě nahoru. Očekává se korekce cen v řádu mínus patnácti procent, ale příchodu této korekce zatím nic nenasvědčuje. Naopak zájemci o koupi si nyní mohou vybírat z více nabídek,“ prozradil Dalibor Stříbný.

Nemovitost na investici? Ještě vyčkejte

Podle Miroslava Zvonka způsobí velká nabídka ve spojení s nízkou poptávkou pokles prodejních cen.

„Otázkou je, kdy tomu tak bude. Přikláněl bych se k tomu, že ceny nemovitostí, především starších rodinných domů a větších bytů jako 2+1, 3+1, začnou klesat již letos na podzim. S cenami může zamávat také případná energetická krize a snaha domácností šetřit,“ vysvětlil Zvonek.

„Proto bych doporučil, kdo hledá nemovitost na investici, počkejte do podzimu, téměř jistě narazíte na zajímavou příležitost. Pokud však lidé řeší bytovou situaci, například prodej menšího bytu a koupi většího bytu či rodinného domu, tady bych příliš nečekal,“ doplnil Miroslav Zvonek.