Jiní však argumentují náklady na jízdné či na reprezentaci. O kolik přesně se jedná, zjistí poslanci i senátoři na výplatní pásce v únoru. Mělo by jít o měsíční přilepšení v podobě pěti tisíc korun.

Jiří Čunek (KDU-ČSL) s touto sumou nemá problém, podle svých slov odevzdává na dobročinnost už řadu let desetinu platu.

Problém, jak naložit s novým přilepšením k platu, nevidí ani senátor Malý (ČSSD), který podle svých slov pošle ročně na dobročinnost desítky tisíc korun.

Tomio Okamura zmínil dokonce statisíce a Tomáš Úlehla z ODS připomenul svůj příspěvek kolem jednoho milionu korun.

Jedná se o peníze, které z kapes poslanců odcházejí ročně do různých nadací a neziskových organizací, dále jsou určeny na podporu konkrétních sportovců, umělců či akcí.

Někteří zákonodárci odmítají výtky veřejnosti a prosincový verdikt obou komor parlamentu obhajují s tím, že zrušil nesystémovost v zákoně.

Upozorňují navíc, že zmíněné přilepšení k platu je spojeno s konkrétními náklady.

„Je přece nesmysl dvakrát danit jednu věc. Když do výkonu své práce investuji nějaké vlastní prostředky, měl bych je mít nahrazeny tak, jak je to běžné v jakékoli jiné práci. Já se přece tímto způsobem neobohacuji. A náklady na dojíždění poslance, který používá své auto a bydlí stovky kilometrů od Prahy, jsou velké," argumentoval poslanec Pavel Svoboda (ODS).

„Ty náhrady opravdu padnou často na nutný provoz," doplnil ho Petr Gazdík z TOP 09.

„Kupujeme za ně pohonné hmoty do auta, protože cestujeme stále mezi domovem a Prahou, telefonujeme, musíme být slušně a reprezentativně oblečeni, když jednáme s významnými zahraničními návštěvami. Když někoho z nich pozveme do restaurace, platíme to právě z těchto náhrad," vysvětlil Gazdík.

„Nejde o peníze, ale o princip. Je to, jako byste dostali stravenku a z ní pak museli pětikorunu vrátit," řekl poslanec a Gazdíkův stranický kolega Martin Vacek. Za další podobně nekoncepční věc označil to, že poslanec dostává část mzdy, u které mu někdo určuje, jak ji má používat.

„Doufám, že i toto se časem změní," dodal Vacek.

Jak využijete peníze navíc ?

Hana Doupovcová, ČSSD

Ani nevím, kolik peněz tato částka v mém případě činí. Sponzoruji ale různé věci a počiny, například když pozvu místní umělce do Senátu, jsou to pro mě náklady třeba okolo deseti tisíc korun. V menších částkách se snažím přispívat i jinde.

Jiří Čunek, KDU-ČSL

Nijak to neřeším. Dávám celý život deset procent své mzdy na bohulibé účely a budu v tom pokračovat dál.

Jiří Malý, ČSSD

Aby člověk mohl dělat charitu, musí mít peníze. Co dostanu víc na náhradách, přidám k tomu, co každoročně přispívám například hasičům, začínajícím střelcům nebo akrobatům na kole. Z daní si to ale strhávat nebudu.

Tomio Okamura, nez.

Pro ten zákon jsem nehlasoval, byl jsem vždycky proti tomu, aby se zvyšovaly platy zákonodárců. Přidám tyto peníze k těm, kterými pravidelně přispívám na dobročinné účely. Na Fond ohrožených dětí, na dětské domovy, na sociální služby, ale i na všelijaké akce. Jsou to ročně statisíce a jdou z peněz, které jsem si vydělal vlastní prací.

František Novosad, ČSSD

Přidám tyto peníze k těm, co dávám mezinárodně úspěšným vsetínským vzpěračům a také hasičům a včelařům, kteří je opravdu potřebují. Jde na to ročně z mých peněz kolem sedmdesáti tisíc.

Petr Gazdík, TOP 09

Proti zákonu jsem dvakrát hlasoval, bohužel nás nebylo dost. Podpořím jako už dřív různé bohulibé účely, třeba nadaci Člověk v tísni. Teď jsem pomohl jednomu basketbalistovi na vozíku. Náhrady ale často padnou na nutný provoz.

Vladimír Koníček, KSČM

Nevím, jaká ta částka bude. O tom, že bych ji měl dávat na dobročinné účely, jsem nepřemýšlel. Je to náhrada našich výdajů, která se ani v jiných profesích nezdaňuje. Hlasování o ní jsem se ale neúčastnil.

Pavel Svoboda, ODS

Byl to legislativní nesmysl, jedna věc se danila dvakrát. Náklady na cestování poslance, který používá své auto a bydlí stovky kilometrů od Prahy, jsou značné. Jestli dostanu o tři tisíce víc, mě nijak moc nevytrhne. Projezdím mnohem víc peněz, než dostanu v náhradách.

Antonín Seďa, ČSSD

Bude to podle mých propočtů něco kolem pěti tisíc korun a dám je do svých provozních nákladů. Je to zhruba třetina toho, co za měsíc projezdím. Systém zdanění náhrad byl od počátku chybný a nesystémový.

Tomáš Úlehla, ODS

Nejsem populista, abych hned říkal, že to dám na charitu. Je to součást poslaneckého platu, který je jeden z nejnižších v Evropě. Na charitu dávám ročně téměř milion, bez ohledu na to, jestli se mi daní náhrady.

Josef Smýkal, ČSSD

Tuto konkrétní částku nijak neřeším. Dávám ročně na různé potřebné záležitosti zhruba 150 tisíc korun. Jde o občanská sdružení, festivaly, sportování dětí, dívčí fotbalový klub a spoustu dalších věcí.

Martin Vacek, nezařazený

Je to součást platu a jsem rád, že tato nekoncepčnost s novým zákonem zmizela. Konkrétní částku neřeším, jde mi o princip.

Na co lze použít 5000 korun:

- můžou posloužit rodinám jako měsíční příspěvek na péči o dítě s druhým stupněm závislosti

- může to být podpora v nezaměstnanosti pro člověka, jehož čistý příjem byl 9000 korun

- jsou to zhruba tři čtvrtiny měsíčního příspěvku na dítě nebo čisté minimální mzdy

- jsou to zhruba dvě třetiny částky, kterou přispívá úřad práce na jedno dotované pracovní místo

- za tuto částku lze pořídit přibližně 150 litrů benzinu Natural 95

JITKA VOGLOVÁ