Na náměstí T. G. Masaryka se sešlo jen asi pět desítek lidí – zatímco na protiakci iniciativy „Blokujeme" jich zamířila zhruba stovka.

K vážnějšímu incidentu naštěstí nedošlo, policisté pouze vpodvečer kvůli obavám z protiprávního jednání zajistili na náměstí Svobody dvanáct stoupenců krajní pravice.

Původní odhady o tom, že se shromáždění stoupenců uskupení Čeští lvi v Přerově zúčastní dvě až tři stovky radikálů, se naštěstí nenaplnily.

Po zkušenostech z minulých let policie přesto střežila přístupové cesty, trasu pochodu monitoroval vrtulník letecké služby a ulice hlídali příslušníci pořádkové jednotky.

„Do bezpečnostních opatření se zapojili strážci zákona z pěti okresů Olomouckého kraje, které posílili příslušníci z jiných krajů," upřesnil velitel opatření Libor Krejčiřík.

Policie se obávala zejména střetů stoupenců krajní pravice s místními Romy a iniciativou Blokujeme na trase pochodu.

Protiakce: Třídím odpad, ne lidi

Proti neonacismu přišla protestovat kolem druhé hodiny odpoledne na náměstí Františka Rasche asi stovka lidí.

Organizátoři akce z iniciativy „Blokujeme" dorazili na shromáždění s transparenty a hesly jako „Třídím odpad, ne lidi. Rasismu se nepřizpůsobíme, nebo Svět je barevný".

„Připomínáme si na tomto místě zcela symbolicky první oběť fašismu, která byla z Přerova. Emanuel Zahradníček zemřel v roce 1933 poté, co byl napaden na schůzi nacistů v Praze," vzpomněla osmdesáté výročí této události organizátorka protestu proti neonacismu Helena Netopilová.

Podle ní nelze zlu ustupovat a tvářit se, že neexistuje.

„Je to jako u každého agresora, pokud se mu neřekne dost, tak ve svém jednání dál pokračuje," dodala.

Shromáždění, které trvalo asi do pěti odpoledne, přišli podpořit mnozí místní Romové, ale také hrstka lidí z hnutí Antifa.

Na náměstí hrála hudba, tančilo se a lidé se dobře bavili.

Jsme zklamaní s účastí místních

Naproti tomu stoupenci krajní pravice se netajili tím, že jsou zklamaní malým zájmem lidí. To byl také hlavní důvod, proč z plánovaného pochodu nakonec sešlo.

Svolavatel akce Pavel Matějný se ve svém proslovu „obul" do policie i romské menšiny.

„Policie nás nechrání před romskými útoky, protože musí stíhat údajné extremisty za výšivky a tetování," řekl.

Čeští lvi si prý Přerov vybrali proto, že je na problémové soužití s místními Romy upozornili zdejší obyvatelé.

„Dostali jsme několik mailů od občanů, kteří nejsou spokojeni s tím, co se tady děje," podotkl.

Účastníci akce se nakonec na pochod Přerovem nevydali – sešlo se jich totiž jen pět desítek.

„Jsme trochu zklamaní s účastí místních lidí, čekali jsme, že jich přijde více. Děláme to pro ně a ne pro sebe," řekla jedna z organizátorek akce Jana Tvrdá.

Byli by jen pro srandu králíkům

Skupina radikálů tedy namísto pochodu vyrazila debatovat do restaurace u kina Hvězda.

„Je to pro ně určitě neúspěch, že se sešlo tak málo lidí. Navíc se k nim nepřipojili ani přerovští občané a ukázali, že s nimi nechtějí mít nic společného," komentoval to Karel Holomek, předseda Společenství Romů, který přijel na mítink na náměstí Františka Rasche.

„Byli by jen pro srandu králíkům, tak si to nakonec rozmysleli," poznamenal také jeden z místních Romů Milan Gábor.

Policejní opatření probíhala až do večerních hodin.

Strážci zákona byli celou dobu v ulicích a čekali, až radikálové odjedou z města. Relativní poklid narušil pouze zásah na náměstí Svobody, ke kterému došlo krátce po šesté hodině večer.

„Zajistili jsme dvanáct osob z řad účastníků shromáždění na náměstí T. G. Masaryka. Byli vyzváni k podání vysvětlení, abychom předešli jejich případnému protiprávnímu jednání v sociálně vyloučených lokalitách. K žádnému vážnějšímu incidentu ale nedošlo," informovala styčná důstojnice pro národnostní menšiny z Krajského policejního ředitelství v Olomouci Michaela Sedláčková.

Policisté během bezpečnostního opatření v průběhu dne zkontrolovali celkem sto třicet jedna osob a v rámci bezpečnosti silničního provozu uložili dvě blokové pokuty. „Zadrželi jsme také osmapadesátiletého muže, který byl v celostátním pátrání," upřesnila.