„Smlouva je podepsána, zástupci firmy už brzy převezmou staveniště. Poté budou mít na demolici a recyklaci materiálů celkem 119 dnů. Všechna potřebná povolení máme vyřízena včetně rozhodnutí o odstranění stavby. Nic tedy nebrání tomu, aby „torzo" už konečně přestalo hyzdit naše město," sdělil dnes primátor Miroslav Adámek.

BETONOVOU DRŤ CHCE MĚSTO VYUŽÍT NA CHODNÍKY A STEZKY

Významným přínosem pro Zlín bude podle primátora nejen to, že stavba konečně zmizí, ale také fakt, že město získá z betonového skeletu betonovou drť, která bude mít další využití.

„Dodavatel demolice torzo rozebere speciální technikou. Beton bude hned drtit na menší kusy, ze kterých tak vznikne recyklát – betonová drť. Ten budeme využívat jako podkladovou vrstvu při rekonstrukcích silnic, chodníků a cyklostezek. Což nám tyto práce výrazně zlevní," prohlásil radní Josef Novák, který se podílí na přípravě demolice.

Zprávu z radnice, že torzo půjde vážně k zemi, obyvatelé Jižních svahů vítají. Většinou je obtěžovalo, že torzo obývaly skupiny bezdomovců, někteří s nimi měli dokonce nemilé zkušenosti. „Je dobře, že už tady nebudou, obtěžovali tady lidi," uvedla Iveta Skopalíková.

„To torzo si pamatuji mnoho let, ale problémy s bezdomovci jsem až tak nevnímal. Jestli dojde opravdu konečně k jeho demolici, je to jenom dobře," uvedl známý filmař Juraj Fándli, který nedaleko torza také bydlí. „Vše bude lepší než ta stvaba nebo díra po něm," myslí si další místní obyvatel Miroslav Bero.

V samotném torzu bylo dnes pusto a prázdno. Jen v jednom rohu plném odpadků přebýval jeho obyvatel. Dvaapadesátiletý Pavel Sázel ležel na svém „divanu" a rozhlížel se kolem. Už za pár měsíců o tento prostor přijde. „Oni na to nemají peníze, stejně to nezbourají," utěšuje se nahlas. „A když, mně je to jedno, mám kam jít – jak je Vaškůjova vila, nad bývalou vodárnou. Tam jsem byl v roce 2007," zmiňuje plán B v případě, že torzo půjde opravdu k zemi. Přesto se s ním bude jen nerad loučit.

„Je mi tu dobře. Kdyby to vyšlo, tak na Vánoce bych tu byl sedm roků," přiblížil Sázel. Podle něj je mít se dobře to, že dostane svou sociální podporu 1600 korun hotově a 1800 ve stravenkách i když by se možná obešel i bez nich. „Každý se živí, jak umí. Já všechno jídlo najdu v popelnici," prozradil muž, který na ulici žije již třináct let a kterému bude v černu 53 let. Svůj životní styl by prý neměnil. „Nemůžu být bez ohně a svobody. Nedokážu být někde zavřený," uvedl Pavel Sázel, který jako jeden z posledních věří, že torzo ve Zlíně na Jižních Svazích ještě dlouho zůstane.