Kdyby si za každý filmový kousek, který si od něj někdo stáhl, nechal zaplatit, byl by navíc dnes multimilionářem. Jenomže teď mu naopak hrozí, že desítky milionů naopak po něm budou vymáhat okradené filmové společnosti.

Vratné láhve, Transformers: Pomsta poražených v osmnácti kopiích či populární komedii Taková normální rodinka. Tyto filmové trháky si řada lidí mohla stáhnout do svého počítače a nebo vypálit na DVD ještě před tím, než se vůbec objevily na pultech obchodů. A to díky devětadvacetiletému M. O., který vystupoval pod přezdívkou „Nerez". Tento muž totiž nejenom výše zmíněné tituly, ale i řadu dalších filmů a seriálů nelegálně stahoval a pak je dál distribuoval na různých internetových serverech dalším filmovým nadšencům.

„Na serveru Warcenter, sloužícímu k zveřejňování odkazů na nelegální kopie filmů, seriálů, hudby, softwaru, e-knih a jiného materiálu chráněného autorským zákonem, působil zároveň jako moderátor, což znamená, že se významným způsobem podílel na jeho provozu. Jeho úkolem bylo udržovat pořádek a přehlednost ve filmových sekcích, vytvářet pravidla pro organizaci příspěvků nebo mazat odkazy na falešné soubory," vysvětlila ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová.

Filmy nebo seriály si tak lidé mohli stahovat například ze serverů RapidShare a CzShare. Nerez později začal využívat službu Multiload, díky níž mohl nelegální kopie filmů nahrát na různé internetové servery v mnoha kopiích. „Například jen na jediný z těchto serverů, Hellshare, uložil 11 591 souborů," podotkla ředitelka.

Paradoxně na tento server mladý muž nahrával i ve chvíli, kdy už u něj byla policie. Za čtyři a půl roku, co pirát vesele řádil, stihl rozmnožit minimálně 2066 filmových děl v mnoha kopiích. Podle České protipirátské unie je tak tento případ unikát v České republice. A to pro obří škodu, kterou tento pirát způsobil. Její výše totiž přesahuje osmdesát milionů korun. A to jde jen o částku, kterou se podařilo policistům prokázat.

Pokud mu zlínský soud prokáže vinu, může jít za mříže až na pět let. I pokud by odešel jen s podmínkou, hrozí mu přesto vysoká pokuta. Hlavní líčení bylo nařízené na 23. května.