První zastávkou prezidenta Miloše Zemana na Valašsku bude úspěšná společnost Kovar v Leskovci. Řediteli firmy Petrovi Bambuchovi oznámili před časem úmysl navštívit závod pracovníci Kanceláře prezidenta republiky. „Vnímáme to jako velkou poctu a ocenění práce našich zaměstnanců," uvedla personální manažerka Kovaru Barbora Cedidlová.

Společnost Kovar se zabývá výrobou ocelových kontejnerů a konstrukcí. Opakovaně v letech 2009 a 2012 zaznamenala významné úspěchy v soutěžích Firma roku Zlínského kraje a Štika českého byznysu. To je pravděpodobně také důvod, proč se prezident Miloš Zeman zastaví právě v Leskovci. „Myslíme si, že návštěva může skutečně souviset s tím, že jsme jednou z nejúspěšnějších firem v kraji. Je to ovšem jen naše domněnka," podotkla Barbora Cedidlová.

Prezident Miloš Zeman přijede do leskovecké firmy ve čtvrtek deset minut před třináctou hodinou. V jídelně se setká s vedením společnosti a také vedením obce Leskovec. „Tady bude panu prezidentovi rovněž předán dar, který jsme si pro něj připravili. Bude to obraz od malíře Ilji Hartingera," prozradila Barbora Cedidlová.

Poté si hlava státu prohlédne část výroby a výrobky společnosti Kovar. Na závěr návštěvy, která časově nepřesáhne dobu jedné hodiny, se Miloš Zeman setká na nádvoří se zaměstnanci firmy.

Další zastávkou prezidenta České republiky bude nemocnice ve Vsetíně, kam jeho kolona dorazí krátce před půl čtvrtou odpoledne. Miloš Zeman se zde zdrží zhruba hodinu. „Pan prezident se setká se zaměstnanci, představiteli nemocnice, zástupci nemocnic Zlínského kraje a dalšími hosty," uvedla mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková. Diskutovat se bude o krajském zdravotnictví.

Společně s hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem, jeho náměstkem Lubomírem Nečasem a ředitelem nemocnice Martinem Metelkou si poté Miloš Zeman prohlédne interní pavilon.

Od nemocnice se prezident republiky a jeho doprovod přesunou před vsetínskou radnici. Příjezd k budově městského úřadu na Svárově je naplánován na 16:30. Do sedmnácti hodin bude trvat veřejná debata s občany města před radnicí.

Po sedmnácté hodině přivítá starostka Vsetína Iveta Táborská Miloše Zemana v obřadní síni radnice. Prezident se tady setká se zastupiteli a také řediteli městských organizací a společností. „Návštěva prezidenta republiky je pro každé město velkou ctí," zdůraznila Iveta Táborská.

Podle jejích slov bude návštěva prezidenta republiky především společenskou, nikoliv politickou událostí. Vedení města má však připravenu celou řadu témat, na která chtějí s Milošem Zemanem pohovořit. Mluvit budou o vsetínské nemocnici, dopravní obslužnosti regionu nebo o vlakovém nádraží, jehož současný stav a uspořádání je nevyhovující zejména z hlediska bezbariérovosti. A to pro lidi na invalidním vozíku i nevidomé.

„Chceme se pana prezidenta zeptat také na jeho názor na udílení státních vyznamenání in memoriam," prozradila Iveta Táborská. Připomněla, že město se snaží „vybojovat" toto ocenění pro Josefa Sousedíka, a také odmítavý postoj k udílení státních vyznamenání již nežijícím osobnostem ze strany předchůdce Miloše Zemana, bývalého prezidenta Václava Klause. Starostka Táborská Miloši Zemanovi při této příležitosti předá knihu o „valašském Edisonovi" Josefu Sousedíkovi.

Návštěva hlavy státu si vyžádá také zpřísněná bezpečnostní opatření. Kromě prezidentovy ochranky budou na Miloše Zemana a jeho doprovod po dobu návštěvy ve zvýšené míře dohlížet společně také státní a městští policisté. „Nejedná se o žádná extrémní opatření. Výkon služby ale posílíme a přizpůsobíme významné návštěvě. Jelikož se bude pan prezident pohybovat zejména v okolí radnice, budeme se soustředit právě na tuto oblast," uvedl ředitel Městské policie Vsetín Nikolaj Martinák.

Cesta Miloše Zemana Zlínským krajem bude ze Vsetína v podvečer pokračovat do baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Svatý Hostýn a poté na setkání s občany do Kroměříže.