Dvaačtyřicetiletý muž, pro něhož si zlínská kriminálka dojela v sobotu na Ostravsko, je zřejmě dodavatelem smrtícího lihu, který pak končil u míchačů. Od začátku vyšetřování jde tak již o sedmého obviněného člověka. Čtyři z nich už jsou ve vazbě. Nebezpečnou kořalkou se otrávilo již celkem dvanáct lidí ze Zlínska, jeden muž skončil včera v nemocnici i na Vsetínsku.

Kauza otrav metanolem nabírá velké rozměry. Po celé republice policisté zatýkají takzvané míchače, kteří měli z dovezeného lihu „vyrábět" konečnou kořalku a tu pak dodávali i do prodejen.

Mezi zadrženými jsou však i obchodníci, kteří smrtící líh dováželi přímo od výrobce. A tím by měl být i Rudolf F. z Karviné. Zlínští policisté jej zatkli v sobotu. A teprve včera jej odvezli k soudu, odkud putoval rovnou do vazby.

„Právě zadržení dvaačtyřicetiletého muže z Ostravy nás posunulo ve vyšetřování tohoto případu o stupínek výš nad drobné prodejce a distributory. Muž zřejmě nezákonně obchodoval s větším množstvím lihu. Podle nás jde o tisíce litrů," poznamenal mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Bližší informace policie zatím k tomuto muži i k jeho roli v celé kauze tají. Podle dostupných informací zatím muž s policií moc nespolupracuje. „Neustále ale probíhají výslechy a šetření, které by nás mohlo přivést ještě dál, až k samotnému hlavnímu dodavateli," naznačil mluvčí.

Od začátku vyšetřování kriminalisté ze Zlína zadrželi již sedm osob. A těchto sedm osob také obvinili. „Tři muži ze Zlínska jsou obviněni z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Provinili se hlavně tím, že obchodovali s nekolkovanými lahvemi alkoholu. Všichni jsou vyšetřováni na svobodě a hrozí jim až tříleté vězení," připomenul dále mluvčí policie.

Mezi těmito obviněnými je i provozovatel zlínské večerky, která byla na sídlišti Jižní Svahy. V tomto obchodu si totiž koupila alkohol drtivá většina přiotrávených lidí ze Zlína. To policii potvrdili někteří z pacientů, kteří jsou hospitalizováni ve zlínské krajské nemocnici.

Další čtyři muži jsou ve vazbě. Nejenom muž z Ostravska, ale i distributor, který měl v jedné z garáží na ulici K Pasekám černý sklad alkoholu. „Uvnitř jsme nalezli asi pět set lahví s touto nebezpečnou lihovinou, která obsahovala jedovatý metylalkhol," podotkl Petr Jaroš. Nebýt tak rychlého zásahu policistů, mohlo být přiotrávených lidí možná ještě daleko více.

Soud vzal ještě v neděli odpoledne do vazby i další dva muže ze Zlínska. „Všichni čtyři muži jsou obviněni ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na osm let," vysvětlil dále mluvčí.

Ve zlínské krajské Baťově nemocnici bylo s otravou metanolem do včerejšího odpoledne hospitalizováno celkem dvanáct lidí ze Zlína a okolí. Dva z nich, muže ve věku 28 a 42 let, přijeli lékaři včera dopoledne. „Oba pacienti komunikují a jsou bez větších potíží. Údajně pili slivovici a kombinovali dvě od dvou různých dodavatelů," sdělil primář ARO Radovan Turek.

Zdravotní stav dalších deseti lidí se podle lékařů lepší. „Dva muže a jednu ženu, kteří byli do nemocnice přijati minulý týden v kritickém stavu, už lékaři v neděli probudili z umělého spánku. Jsou při vědomí a komunikují," uvedl dále primář nemocnice. Dva z nich lékařům sdělili, že pili vodku zakoupenou ve zlínské večerce.

Bohužel tři lidé na následky těžké otravy zemřelí. Dvě ženy, jedna z Fryštáku a ze Zlína, a také muž z Napajedel, který skonal v přerovské nemocnici.

Metanol už se rozšířil i na Valašsko. Včera skončil ve vsetínské nemocnici šestačtyřicetiletý muž z Velkých Karlovic na Vsetínsku. Jeho stav je kritický.