Podle jejích slov přišla zmíněná šelma v noci na neděli až pod okno jejího bytu ve zvýšeném přízemí. Omyl vylučuje. „Byl prakticky na dosah. Stačilo jen natáhnou ruku. Myslím, že už jsem dost stará na to, abych poznala medvěda," je přesvědčená jednaosmdesátiletá Vsetíňanka.

Zvíře k domu, ve kterém desítky let žije, dorazilo o půl jedné v noci. „Právě jsem se dívala na hvězdy. Když jsem sklopila oči, všimla jsem si, že ze stínu pod stromem něco vylézalo. Nejprve jsem si myslela, že je to velký pes. Když ale zvíře vešlo do světla, bylo zřejmé, že je daleko větší," líčí prvotní moment Jiřina Štaudová.

Jistotu, že jde o medvěda, získala podle svých slov v momentě, kdy zvíře přišlo až pod okno, postavilo se na zadní nohy a předními tlapami se opřelo o zeď domu. „Chvilku jsme se na sebe dívali, pak medvěd zabručel. Chtěla jsem jej odehnat, i když jsem neměla důvod se bát. Medvěd se neměl na stěně čeho zachytit," říká Jiřina Štaudová, která poté křikem a hlasitým tleskáním přiměla chlupáče padnout znovu na všechny čtyři a opustit prostor pod oknem.

„Jen mne mrzí, že jsem jej nestihla vyfotografovat. Než jsem se s aparátem vrátila k oknu, už prakticky zmizel ve tmě," krčí rameny Vsetíňanka. Podle ní je dům, ve kterém žije, prakticky hned pod lesem. Pro zvěř proto není problém k obydlí sejít. „Chtěla jsem, aby se o setkání vědělo. Kvůli dětem, případně houbařům," vysvětluje, proč se na redakci s nečekaným zážitkem obrátila.

Výskyt medvěda na Valašsku není zas až tak neobvyklý. Přímo ve městě by se však jednalo o velkou výjimku. Prozatím skeptičtí proto zůstávají k nečekané návštěvě například myslivci. Zcela ji ale nevylučují. „V minulých letech se medvěd objevil například na Hovězí, u Lužné i v Lidečku. Na vlastní oči jsem viděl také ceduli upozorňující na výskyt medvědů na Pulčinách, kterou právě medvěd tlapou rozbil," připomněl předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček.

Podle něj však Vsetín neobklopují žádné příliš hluboké lesy, navíc by musel chlupáč cestou mezi domy překonat některou z hlavních silnic. „Možné je ale všechno. Svého času byl odchycen medvěd v Krhové a vyšlo najevo, že jej do přírody někdo vypustil. Někteří podnikatelé měli větší šelmy jako svá domácí zvířata, která později ale přestali zvládat. Tak je vypustili," naznačil Michal Zubíček.

Další možností je podle něj příchod mladého medvěda ze Slovenska. K hranici to není daleko. „V každém případě bych ale se závěry počkal na další kontakt, případně nález stop," uvedl Michal Zubíček, podle kterého je medvěd velmi plaché zvíře a nemá důvod útočit, pokud není náhle vyrušeno či překvapeno.

Opatrní jsou prozatím také ochránci přírody, kteří se mapováním velkých šelem na Valašsku dlouhodobě zabývají. „Letos jsme sice neměli skoro žádné zprávy o medvědech, ale popisované setkání se vyloučit nedá," uvedla zooložka Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová. Podle ní bylo navíc v posledních dnech sucho, takže i hledání případných stop nebude jednoduché.

Ideálním důkazem by podle ní byla fotografie, tu se však v tomto případě pořídit nepodařilo. „Medvědi se tady objevují, žijí skrytě. Jejich návštěva se proto vyloučit nedá, už proto že se blíží zima a potřebují se vykrmit," mínila Dana Bartošová.

Podle ní pak mohou šelmy zvláště v noci scházet i k obydlím, pokud jsou poblíž lesa a je kolem nich klid. „Ze Slovenska mám zkušenost, že medvědi scházejí například k ovocným sadům, kde sbírají ovoce," řekla zooložka.

Doplnila, že pokud už někdo podobné setkání zažije, měl by se obrátit právě na Správu CHKO Beskydy, aby zdejší pracovníci mohli vyrazit na místo a pátrat po případných stopách velké šelmy.

Miroslav Kutal z Hnutí Duha, který se také na výskyt chráněných velkých šelem zaměřuje, připomněl, že vloni ochránci přírody v regionu zaznamenali řadu pozorování medvěda. K tomu připočítal stovku nálezů, které jejich výskyt potvrzují. „Letos je to ale výrazně slabší, měli jsme doložený jenom jeden nález z Javorníků," uvedl Miroslav Kutal.

To však podle něj neznamená, že by se u Vsetína medvěd objevit nemohl. „Bylo by to ale netypické. Nicméně, přestože jsou medvědi nedůvěřivý a k objektům se přibližují jen pokud je považují za prázdné, nelze nic vyloučit," řekl Miroslav Kutal, podle kterého se medvěd dokáže v poměrně krátkém čase přesunovat i na delší vzdálenosti. Například z již zmiňovaného Slovenska. „V každém případě není potřeba propadat panice. Medvěd je plachý a před člověkem utíká," řekl ochránce přírody.