Inspektoři při společné kontrole s Celní správou v pondělí zjistili existenci neregistrovaného skladu lihovin provozovaného společností Verdana, jež je výhradním distributorem produktů společnosti likérky pro Českou republiku. Na místě proto uložili firmě zákaz distribuce celkem 56 360 litrů lihovin.

Při kontrole areálu společnosti ve zlínské části Rybníky našla inspekce 31 426 kusů lahví a šestilitrových plastových barelů s lihovinami z produkce Likérky Drak, které na obalu nebyly označeny výrobní šarží.

„Pokud lihovina není označena výrobní šarží, nelze ji identifikovat z hlediska původu lihu a data výroby a podle zákona o potravinách se jedná o potravinu neznámého původu, kterou není povoleno uvádět do oběhu," vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Podle jednatele Likérky Drak Pavla Čanigy byly ale lihoviny zabaveny nezákonně. Od všech má prý řádné doklady, odvedl spotřební daň a vše by tedy podle něj mělo být v pořádku.

O neoznačených obalech bez výrobní šarže neví a o problémech společnosti Verdana se dozvěděl až z médií.

„Nikdo mě zatím neinformoval, že je něco špatně. Každý výrobek je opatřen šarží, pokud některému chybí nebo je špatně vidět, mohlo dojít k chybě ve výrobě. Ale nikdo mě zatím na nic neupozornil," zdůraznil včera pro Deník Čaniga.

Také šéf společnosti Verdana Robert Sedlařík se hájí tím, že všechny dokumenty má v pořádku a už je předal patřičným institucím k prověření.

„Veškeré zboží mám od Likérky Drak, všechno je v pořádku, jak zboží, tak evidence," tvrdí Sedlařík.

K neoznačeným obalům dodal, že se jednalo o jen o pár kusů na skladě a už se pracuje na přeznačení. „Momentálně je distribuce pozastavena. U lahví, na kterých byla šarže nečitelná, teď řešíme přeznačení," řekl Sedlařík.

Pronajaté prostory, kde sklad sídlí, jsou podle něj v pořádku.

Inspektoři SZPI ale podle oficiálního vyjádření na místě zjistili také porušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví.

„Provozovatel skladu nebyl schopen na místě doložit jakoukoliv průvodní dokumentaci k uskladněným lihovinám," upozornil mluvčí SZPI Kopřiva.

Pokud podle něj provozovatel nedoloží doklad o původu lihovin ve lhůtě stanovené mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, bude povinen zboží zlikvidovat v souladu s požadavky zákona o odpadech.

„Provozovatel rovněž SZPI neoznámil skutečnost, že v uvedeném místě provozuje potravinářský podnik," dodal Kopřiva.

Pro zjištěná pochybení má tak být s provozovatelem zahájeno správní řízení, případná další zjištění mimo kompetenční působnost SZPI inspekce postoupí příslušným orgánům státní správy.