Na konci srpna se totiž zúčastnily celorepublikové soutěže školních jídelen O nejlepší školní oběd a z Brna si odvezly druhé místo.

Se začátkem školního roku už ale musela jít sláva stranou. Děti a studenti mají po výuce hlad, kuchařky se tak opět musely chopit obřích kastrolů, naběraček, vařeček a surových potravin. O tom, že by po úspěchu v soutěži zpychly, nemůže být řeč.

Začínají v šest ráno

„Začínáme v šest hodin ráno, kdy přichází do jídelny část kuchařek. Jedna připravuje maso a vývar z něj na polévku, druhá dá zase vařit hrách na kaši. O půl hodiny později přicházejí do jídelny další kuchařky a chystají chléb coby přílohu, krájejí okurky či loupou brambory," popisuje ranní práci svých podřízených vedoucí jídelny v otrokovické Základní škole Mánesova Anna Vičánková.

Klasika i experiment

Denně tam navaří zhruba šest set padesát obědů, které vydávají od půl dvanácté do dvou hodin. „Strávníci si mohou vybrat ze dvou druhů jídel. Coby první volíme hlavně spíše takovou klasiku, protože bereme ohled na nové prvňáčky. V případě druhé volby se snažíme podle možností experimentovat a zavádět nová jídla se zaměřením na zdravý životní styl. Nejednou se už stalo, že jsme je později zařadili jako první možnost, protože jsme s pokrmem uspěli," vysvětluje Vičánková.

Do jídelníčku školáků a gymnazistů zkoušejí občas zařazovat také nejrůznější saláty či jiné zdravé dobroty. „Hlavně studentky dbající na svou postavu to vítají," usmívá se vedoucí jídelny.

Práce celý kolektiv kuchařek baví a na začátek školního roku se prý těšily. „Nastoupila jsem sem hned po vyučení v osmnácti letech, takže tu pracuji už dvacet let. Zvládla jsem do toho i mateřskou," říká nad krájením plátků uzeného masa Lenka Hastíková, která byla jednou ze tří členek otrokovického týmu v soutěži O nejlepší školní oběd.

Druhé místo kuchařky získaly za tříchodové menu: hovězí vývar s masem a celestýnskými nudlemi, zdravý karbanátek, bramborový salát s francouzskou zeleninou a jogurtovým dresinkem s bylinkami a lehký jáhlový dezert s lesním ovocem.

„Na přípravu jídla jsme měli dvě a půl hodiny včetně úklidu a předání místa dalším soutěžícím," popisuje vedoucí jídelny Anna Vičánková.

Téma soutěže znělo Nejoblíbenější jídlo ve vaší školní jídelně se zaměřením na zdravý životní styl. „Hodně dlouho jsme přemýšlely, který pokrm vybereme. Nebyla to lehká volba," říká kuchařka a prozrazuje přípravu chutného bramborového salátu. Použily jsme francouzskou zeleninu, kterou jsme orestovaly. Díky tomu vypustila karoten, jež obarvil celý salát. Přidaly jsme okurky a místo majonézy jogurtový dresing. Celé jsme to ještě ochutily bylinkami," uzavírá Vičánková.