„Stalo se tak po projednávání hodnotící zprávy k hospodaření příspěvkové organizace. Důvodem jsou nejasnosti v hospodaření organizace a komunikaci se zřizovatelem," řekl Deníku mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna. Odvolání podle něj navazuje na problémy, které město se zařízením řeší už dva roky.

Sám odvolaný ředitel ve čtvrtek večer Deníku řekl, že on sám v podstatě důvod odvolání nezná.

„Mně nikdo nic nezdůvodnil. Byly mi položeny otázky, ty jsem zodpověděl, a to bylo vše. Vedení města především zpochybnilo práci odborné soukromé firmy, která měla ekonomiku na starosti. I její vedení pokud vím chystá k věci komentář," podotkl Jiří Králík.

Je podle něj zvláštní, že byl podle všeho odvolán za údajné pochybení zmíněné firmy, do jejíž práce přitom nemůže zasahovat a která navíc byla doporučena právě městem.

„Považuju to za bezprecedentní krok. A pokud tam byl snad nějaký zástupný problém, já o něm tedy nevím," dodal odvolaný ředitel.

Jiří Králík nastoupil do vedení Domu kultury v lednu 2011, předtím byl patnáct let šéfem Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Akce sice získala pod jeho vedením velkou prestiž a oblibu, i z této funkce byl ale v roce 2008 odvolán, podle dostupných informací právě kvůli finančním nesrovnalostem a rostoucím ztrátám.

Starostka Kroměříže Daniela Hebnarová (ODS), která Dům kultury sama nějaký čas vedla, si ale zprvu za jeho volbou stála.

„Brali jsme jeho prohřešky v potaz. Zajeli jsme dokonce i na konzultaci do Uherského Hradiště, kde jsme se zajímali o to, za jakých okolností a proč došlo k jeho odchodu z funkce ředitele. Tuto problematiku jsme také probírali přímo s ním," řekla tehdy Deníku kroměřížská starostka.

Jelikož byl podle ní Jiří Králík nejlepším ze všech deseti uchazečů a měl i nejpropraco­vanější koncepci, nebyl důvod mu upírat příležitost stát se šéfem kulturního zařízení.

„Neobávám se ekonomických potíží. Teprve uvidíme, do jaké míry budeme spolupracovat a jak bude pan ředitel dodržovat pravidla rozpočtové kázně, která jsou závazná pro ředitele všech příspěvkových organizací i vedoucí každého odboru na městě," konstatovala v lednu 2011 starostka.

Nyní, po devětatřiceti měsících, je tedy působení Jiřího Králíka ve funkci ředitele kroměřížského Domu kultury u konce. 

Přineseme další podrobnosti