Malí klokani se ve zlínské zoo narodili už začátkem roku, teprve od dubna jsou k vidění v australské expozici

„Malí klokani se v zoo narodili už začátkem roku, teprve od dubna je však návštěvníci mohou obdivovat v průchozí australské expozici," říká mluvčí zlínské zoo Romana Bujáčková.

Březost u klokanů trvá pouhých třicet až čtyřicet dnů. Mládě klokanů je při narození velmi malé, je slepé a holé, váží méně než jeden gram, měří tři centimetry a podobá se spíše zárodku než narozenému mláděti.

Vyšplhá se po matčině srsti

„Jeho vlastní vývoj probíhá až v matčině vaku, kam se co nejrychleji po narození vyšplhá po matčině srsti. Ve vaku zůstane po dobu šesti měsíců, zhruba od čtvrtého měsíce vyráží na první výpravy do okolí," zmínila Romana Bujáčková.

Několik měsíců po narození začíná malý klokan žrát trávu a listí, mateřské mléko však saje až do osmnácti měsíců. I když jsou mláďata po deseti měsících již samostatná, často využívají matčina vaku jako spolehlivého úkrytu před nebezpečím.

Do otevřené kapsy skáčou vždy po hlavě, uvnitř provedou kotoul a v konečné pozici jim hlava vykukuje ven. Samice má kolem vaku speciální kruhový sval, který dokáže pevně stáhnout. Mládě tak ani při rychlém běhu a skocích nevypadne.

„Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých jsme získali v srpnu 2004 z anglické Zoo Woburn. První mláďata přišla na svět v roce 2005, k našemu velkému překvapení se narodili i albínci. Od tohoto roku se u nás, včetně těch letošních, narodilo přes stovku klokanů, dvanáct z nich byli albíni," přiblížila mluvčí zlínské zoo.

Stejně jako předchozí ani všechna letošní mláďata ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé české nebo evropské zoo.

Klokany rudokrké společně s běžci emu mohou návštěvníci z bezprostřední blízkosti obdivovat v průchozí australské expozici pojmenované Stezka běžce emu.

(hed)