„Bude převládat zimní charakter počasí. Ve středu nás čekají intenzivní srážky, které budou od středních poloh sněhové. Teplotně se budeme pohybovat v rozmezí 5 °C až 1 °C k večeru a v nočních hodinách. Pod bod mrazu by ale teploty neměly klesat ani v noci," informovala meteoroložka Dagmar Honsová. Počátek dubna je letos podle ní extrémně mrazivý. „Teploty kolem 5 °C byly naměřeny naposledy počátkem dubna roku 1942. O příštím víkendu se mírně oteplí, očekáváme až 7 °C," dodala Honsová.

Dubnové počasí bývá často velmi proměnlivé. Podle Honsové naměřili meteorologové loni koncem měsíce v Praze opačný teplotní rekord, tedy až 24 °C. Současné počasí ale znepokojuje zemědělce. Chladno totiž podle nich zpozdí sezonní práce na polích. „Uvidíme, jestli se v příštích dnech oteplí. Zatím nelze jednoznačně říct, jestli bude mít dlouhá zima dopad na zemědělství," sdělila ředitelka agrární komory Jana Brázdilová. S napětím očekávají středeční sněžení i silničáři a hasiči. Dopravní nehody se o velikonočním víkendu obešly naštěstí bez vážnějších zranění. Celkem hasiči museli zasáhnout v 86 případech. Nejčastěji na Zlínsku, kde museli vyjet k 41 událostem. Většinou se jednalo o popadané stromy a auta vjetá do příkopu.

„V úterý zejména v ranních hodinách očekáváme mírné zhoršení situace na cestách kvůli zvýšenému provozu a námraze. Stav vozovek pravidelně kontrolujeme a odstraňujeme vzniklé komplikace bránící plynulému provozu. Provádíme i nejnutnější opravy. V době oblevy jsme již spravovali cestu v okolí Fryštáku, Lukovečku a na Lutonině," objasnil ředitel Správy a údržby silnic Zlínského kraje Jaroslav Horáček. Velikonoční extrém v počasí přečkala bez potíží také MHD ve Zlíně. „Pouze trolejbusy jedoucí na Kocandu a Mladcovou měly zpočátku problém. Muselo se čekat na příjezd posypového vozu. Na jiných úsecích MHD jezdila na čas," informoval mluvčí Dopravní společnosti Zlín –Otrokovice Vojtěch Cekota. Deník také zjišťoval, zda kvůli očekávanému rychlému odtávání sněhu nehrozí lokální záplavy. Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková sdělila, že se k tématu vyjádří až další den, tedy dnes. Na dispečinku pak v pondělí odpoledne opakovaně nikdo nezvedal telefon.

Související Kvůli popadaným stromům je stále uzavřena silnice u Zlína