Policisté kontrolují každé projíždějící auto. Řidič se musí prokázat platným cestovním dokladem a musí ukázat zavazadlový prostor, který důkladně zkontrolují. Kontrola je důsledná pro všechny, osobní auta, dodávky, autobusy a samozřejmě i kamiony. Řidiči jsou připraveni, všichni ochotně spolupracují a tak je i provoz poměrně plynulý.

VIDEO: Kontroly na přechodu v Brumově-Bylnici

Zdroj: Deník/Michal Burda

Varovný výstřel

Ve Zlínském kraji se tato kontrola týká sedmi silničních přechodů a dvou železničních. Policisté musí pokrýt 111 kilometrů státní hranice včetně kontrol zelené hranice.

„Již z rána jsme zaznamenali první úspěchy, když jsme zadrželi 19 migrantů včetně převaděče z Íráku v Brumově-Bylnici a šesti migrantů v Bojkovicích. V Brumově-Bylnici řidič projel velkou rychlostí kontrolním stanovištěm a po krátkém pronásledování ho policisté zadrželi v lese, kam se snažil utéct. Museli při tom použít varovné výstřely,“ hlásil náměstek ředitele krajského ředitelství Zlínského kraje Bohdan Varyš.

Zadržení migranti budou převezeni do Migračního pointu v Holešově a po zaevidování a identifikaci se prověří v schengenském informačním systému, zda nejsou hledaní v některém jiném státě. Poté jim je vystaveno sdělení, ve kterém jsou poučeni o povinnosti neprodleně opustit Českou republiku.

Pokud se rozhodnou setrvat na našem území, mají povinnost dostavit se na odbor azylové a migrační politiky, kde požádají o vízum za účelem strpění pobytu na našem území. S převaděčem bude zahájeno trestní stíhání za převaděčství.

Nárůst případů

Do akce je zapojeno 88 policistů na směnu, to je 176 policistů denně z celé České republiky. „Stále opakujeme, že jsme pouze tranzitní zemí, kterou migranti převážně ze Sýrie procházejí. Jejich cílovou destinací je Německo, Holandsko a Belgie. Počet nelegálních běženců ale neúměrně roste, jen od 20. května jsme jich zadrželi 3150, což je několikanásobný nárůst,“ informuje Varyš.

Na tuto situaci zareagovala vláda rozhodnutím o dočasném obnovení kontrol na státní hranici se Slovenskem. Opatření bude platit do 8. října to je deset dnů.

„Slibujeme si od toho především odstrašení převaděčů a migrantů, aby začali používat jiné cesty ke svým cílům. Nadruhou stranu, pokud se budeme pohybovat v lesích a na zelené hranici, věřím, že imigrantů zachytíme mnohem více,“ vysvětluje Varyš.

Ilustrační foto
Zklidní kontroly na hranicích napjatou atmosféru?

Zároveň ale uklidňuje obyvatele Zlínského kraje.

„Za celou dobu jsme nezaznamenali s migranty ani jeden trestný čin ať už kriminální nebo dopravní. Opakuji, že migranti naším územím pouze procházejí,“ dodává Varyš.