Jisté podle něj je, že zůstanou v provozu všechny čtyři nemocnice. Pouze u některých oddělení je otazník. Zatím není jasné, kam za nimi pacienti budou jezdit. Letos jdou největší investice právě do nemocnic ve Zlínském kraji. Jedná se o dostavbu pavilonu v nemocnici v Uherském Hradišti (300 mil. Kč) a vsetínské interny (cca 260 mil. Kč). „Zároveň zahajujeme přípravu plánu výstavby centrálního pavilonu ve Zlíně, což de facto znamená výstavbu nové nemocnice,“ zmínil hejtman Čunek.

Původní projekt na novou budovu centrálního pavilonu je na světě už delší dobu, stále však ležel v „šuplíku“.
Bohužel tento projekt leží v šuplíku už šest let a je morálně zastaralý a nelze ho použít. Využití současných objektů není možné, protože moderní nemocnice se staví tak, aby vše probíhalo pod jednou střechou a bylo maximálně bezpečné pro pacienta a pohodlné pro personál. Systém Baťovy nemocnice působí malebně, ale jak se cítí pacient, kterého bolí každé pohnutí, se kterým na vozíku smýká personál ve sněhu na druhý konec nemocnice k vyšetření? Pokud chceme mít vysoké odborné zázemí, musí být v nových prostorách.

Představíte nám, v čem dál bude přínosem?
Srdcem centrálního pavilonu je urgentní příjem. Všichni akutní pacienti přichází na jedno příjmové místo, kde jim je poskytnuto základní ošetření, stanovena předběžná diagnóza a jsou v jednom patře odesláni na vyšetření. Na jednom místě máme všechny nejmodernější zobrazovací metody, jako je rentgen, magnetická rezonance, CT. Poté je pacient odeslán na příslušný operační sál, ať už se jedná o akutní srdeční příhody, úrazy, nebo cokoliv jiného. Vše je v jedné budově, péče je vysoce odborná a zároveň díky společnému využití prostor také optimálně ekonomická.

Ilustrační foto
Kraj KNTB neprodá ani ji nebude pronajímat, slibuje hejtman


To znamená, že některé budovy půjdou k zemi?
Pokud se rozhodneme stavět v místě Baťovy nemocnice, tak zcela jistě ano. Jak jsem již zmínil, rekonstrukce v moderní objekt není možná, stála by podstatně více než nová budova.

Když by se zbouraly, kam se přesunou oddělení ze zbouraných budov po dobu výstavby centrálního pavilonu? A kde budou lékaři, zdravotnický personál?
O tom právě jednáme. Zřejmě by pacienti museli být převezeni na oddělení ostatních nemocnic včetně zdravotnického personálu, což je logisticky velmi náročné. Navíc je území nemocnice velmi úzké a to nám pro novou výstavbu dělá velký problém. Dále zde město povede obchvat Zálešné, cyklostezky apod. Z toho důvodu hledáme jiné dopravně dostupnější místo.

Myslíte v holešovské zóně? Město s tím přece nesouhlasí.
To je pro mě tragikomická situace. Vznikla tak, že jsem byl tázán na veřejném zasedání, o jakých místech se uvažuje pro výstavbu nemocnice. Odpověděl jsem, že v tuto chvíli na tom pracují projektanti, kteří připravují jednotlivé návrhy území s tím, že jeden z nich je dokonce v holešovské zóně. Dále jsem uvedl, že až dopracují všechny návrhy, tak je posoudí vedení nemocnice, radní kraje a poté je budeme projednávat s městem. Bylo tedy jisté, že jde o jednu z úvah, které projektanti vedou. Aniž by nás kdokoliv z města kontaktoval, jednali o tomto radní města a vydávají k tomu své prohlášení. A to je ta tragikomedie, protože zodpovědní radní mají jednat nad řádnými materiály a nevěnovat se různým fámám. Přičítám to jejich nervozitě ve volebním roce, kdy řešení virtuálních témat nic nestojí, ale občany vystraší.

Ilustrační foto: Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně
Přemístění nemocnice ze Zlína? Důrazně odmítáme, vzkazuje město


V jaké situaci tedy je KNTB?
V březnu 2017 byl dluh nemocnice 375 milionů korun s tím, že faktury se proplácely za více než tři čtvrtě roku. To znamená, že jsme léky a ostatní zdravotnický materiál nakupovali za vyšší ceny. Dokonce někteří dodavatelé již nechtěli dodávat z obavy, že nezaplatíme nikdy, když zbankrotujeme. Za osm měsíců faktury proplácíme do 14 dní a dluh jsme snížili o 50 milionů korun. Přitom jsme do mezd dali o 120 mil. korun více proti roku 2016. Před změnou vedení se platy u zdravotních sester pohybovaly někdy až na hranici 13 tisíci korun. Dnes žádná sestra nemá méně než 20 tisíc sto korun základního platu. Tento nárůst nás stál výše zmíněných 120 milionů korun.

A kde na to kraj vezme peníze?
Nemocnice si je musí vydělat. Za minulý rok jsme snížili náklady za nákup léků díky naší lepší platební morálce a vyjednávání o cca 70 mil. korun. Pokud uspoříme dále na nákladech společnými nákupy, budeme hlídat náklady za energie, lépe budeme vykazovat provedenou práci zdravotním pojišťovnám, pak situaci zvládneme. V tomto roce plánujeme navýšit mzdy o 128 milionů korun.

Vraťme se ještě k novému centrálnímu pavilonu. Stále nedokážu pochopit, řečeno laicky: jak se do jedné budovy vleze celá Baťovka? A co například oddělení, která nejsou pro akutní péči?
Nejmodernější světové trendy usilují o co nejkratší dobu pobytu pacientů v nemocnici. Protože tam jsou největší náklady na pacienta. Pro pacienta i společnost je nejlepší, aby léčba trvala co nejkratší dobu a případné doléčení už probíhalo v domácím prostředí. Přesto centrální pavilon v sobě obsahuje všechny akutní obory a počet lůžek musí být dostatečný. Samozřejmě některé obory mohou být v samostatných budovách, např. LDN nebo část interny s pacienty s delší dobou léčby.

Ilustrační foto.
Primáře zaskočily psychologické testy


Jaké jsou další varianty umístění nového centrálního objektu KNTB, tedy nové nemocnice?
Tak ty vám po špatné zkušenosti s radními města Zlína pochopitelně neřeknu. Do doby dokončení návrhů umístění nemocnice jsou projektanti zavázáni mlčenlivostí, abychom přípravu udělali bez emocí a bez zbytečných řečí. Tak, jak jsem popsal výše.

Je připravena již nějaká kalkulace? Kolik to bude stát a kdy to bude postaveno?
Nový centrální pavilon pro KNTB bude dle rozsahu stát od 4 do 6 miliard korun.

Co se stane v případě postavení nového centrálního pavilonu v prostorách KNTB s ostatními pavilony a odděleními?
Pokud bychom stavěli jinde, pak část budov může být využita k sociálním účelům či se toto území prodá a peníze se využijí ve prospěch nové nemocnice. To je však daleko.

Nemáte obavy z toho, že pokud by došlo k této situaci, že tento prostor koupí společnost, která zde obnoví nemocnici a bude té vaší, nové a za několik miliard, konkurovat?
Nemám. Konkurence vzniká tam, kde něco nefunguje nebo je takzvaně díra na trhu. Jsem přesvědčen, že KNTB nebude krajská jen podle názvu, ale především svou odborností, které se naši konkurenti budou bát.

Ilustrační foto.
E-recepty: nový byrokratický strašák?