SLAVNÁ PIPI INSPIROVALA DĚTI ZE ZLÍNA

Hlavní tvář však patří Pipi Dlouhé punčoše, postavě z knihy Astrid Lindgrenové.

„Letos si připomínáme 110. výročí narození významné švédské autorky Astrid Lindgrenové,“ vysvětlila mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. Opice a Pipi dodávají letošnímu festivalu velmi hravé pojetí.

„Pipi inspirovala děti Základní umělecké školy Zlín, které budou vystupovat v divadelní zóně,“ prozradil ředitel ZUŠ Zlín Malenovice Ivan Dřínovský.

„Všechny děti se velmi těší, v rámci doprovodného programu vystoupí téměř tisíc dětí ze základních uměleckých škol z celého kraje,“ doplnil. PIANO A STAN Příjemnou novinkou je letos promítání za doprovodu piana.

Čtěte také: Chcete přídavky? Musíte nahlásit i vrácené inkaso

„Ve stanu v parku budou zejména o víkendech promítány grotesky spolu s živým klavírním doprovodem,“ prozradila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Filmové projekce se uskuteční nejen na známých místech, jako jsou sály Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku, sál na Malé scéně a pod širým nebem na Open Air Place, ale i na dalších místech.

„Diváci se mohou těšit na promítání v sále univerzitní auly UTB nebo ve velkém filmovém ateliéru na Kudlově,“ uvedla umělecká ředitelka.

PŘEDSTAVÍ SE FILMY ŠVÝCARSKA A ŠVÉDSKA

Příjemnou perličkou je uzavření partnerství se švýcarským Möhlinem.

„Jsem velmi rád, že přivítáme zástupce švýcarského města Möhlin, které dobře znal i Tomáš Baťa,“ uvedl primátor Miroslav Adámek. A právě Švýcarsko bude mít letos ve Zlíně zástupce i v mnoha dalších oblastech.

„Zaměříme se i na Švýcarsko, jeho kinematografii a kulturu,“ potvrdila Markéta Pášmová s tím, že druhou zahraniční zemí, která se bude ve Zlíně během festivalu prezentovat, je Švédsko.

Čtěte také: Brímus v čele KFS, výkonný výbor má tři nové tváře

KLAPKA, JEDEME…

Jedním z hlavních témat bude významné 20. výročí Salonu filmových klapek.

„Plánujeme vydání unikátní publikace mapující historii projektu. Kniha vzdává hold zajímavým autorům klapek i dražitelům. Zobrazuje všechny dosud vytvořené klapky,“ sdělil prezident festivalu a předseda správní rady Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN Čestmír Vančura.

„Za dobu existence projektu vzniklo už 2057 klapek, které putovaly do soukromých sbírek. V průběhu 19 let se konalo 80 výstav kolekcí klapek u nás i v zahraničí,“ vyčíslil.

Letošní kolekci Salonu filmových klapek tvoří 140 originálních děl. Tradiční tour klapek po českých a moravských městech byla zahájena v únoru v Senátu Parlamentu ČR.

Od 8. května bude k vidění ve Zlíně, kde se chystá 28. května tradiční aukce. Výtěžek bude věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců.

Autor: Marcela Kaniová

Čtěte také: 

Ve Velikové padají k zemi borovice

OBRAZEM: Dům umění se mění na Památník T. Bati. Podívejte se