„Očekáváme nárůst onemocnění. Plošnou epidemii hlásí Francie, Švýcarsko, Španělsko, Portugalsko, Turecko, Finsko, Švédsko a nově i Chorvatsko a Irsko,“ upozornila Jana Hošková, ředitelka odboru protiepidemického z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

Počasí průběh šíření chřipkové epidemie výrazně neovlivní.

„Onemocnění je vzdušná nákaza, která se přenáší kapénkami v přímém kontaktu s nemocným,“ připomněla Hošková.

Počet nemocných v celém kraji podle ní v minulém týdnu zatím nedosahoval epidemických hodnot. Ke zpomalení nárůstu chřipkových onemocnění přispěly totiž vánoční prázdniny. Teď se ale dá očekávat, že marodů přibude, protože děti a dospělí se vrátili do kolektivů.

Ilustrační foto.
Nejoblíbenější loňská jména jsou Eliška a Jakub. Ve Zlíně také přibylo svateb

„Chřipková epidemie přichází každý rok a pokaždé má svá specifika. Vloni jsme nárůst chřipkových onemocnění zaznamenali už v předvánočních týdnech. Na rozdíl od předchozích let převládala chřipka typu A/H3N2, která po několika sezonách nahradila virus A/H1N1, takže v populaci byl dostatek vnímavých jedinců, kteří nebyli proti danému typu chřipky imunní,“ podotkla hygienička.
V ordinacích se lidé s chřipkami objevují zatím jen zřídka.

„K nám do ordinace chřipka rozhodně ještě nedorazila. Lidé chodí od začátku roku spíše s angínou či záněty dutin. Bohužel ale její vlna může udeřit kdykoliv. Kdo je naočkovaný, má vyhráno,“ konstatovala slavičínská praktická lékařka Radmila Pinďáková.

Lékař Richard Joza, který ordinuje v Otrokovicích, se setkává zatím většinou jen s nachlazením. Možné chřipkové epidemie se obává, s jistotou se ji prý nevyhneme.

„Většinou bývá tak v druhé polovině zimy, případně na přelomu zimy a jara,“ sdělil svou zkušenost.

Podle lékařů i hygieniků by se během propuknutí epidemie lidé měli vyhnout hlavně místům s vysokou kumulací osob, jako jsou například nákupní centra, kina, městská hromadná doprava či obchody. A také kontaktu s nemocnými, případně si od nich dodržovat odstup 1,2 metru, kdy se riziko nakažení chřipkou snižuje.

Důležité je také opakovaně si mýt ruce. Je vhodné zvýšit přísun vitaminů ve formě ovoce a zeleniny, dostatek spánku, otužování.
Prevenci už teď raději nepodceňuje Hana Kouřilová ze Zlína.

Nehoda na okraji Napajedel
Dopravní nehodovost ve Zlínském kraji: vloni přibylo srážek s chodci i se zvěří

„Kromě ovoce a zeleniny se snažím pít i čaje na posílení organismu nebo si uvařím nějaký s medem. Snažím se také zbytečně se nepřehřívat či nepromrznout,“ usmála se seniorka. Miroslav Stupka je očkovaný, strach ze chřipky tak nemá.

„Ale i tak to neberu na lehkou váhu a po ránu se snažím dát si štamprličku slivovice. Snad i ta mě ochrání,“ řekl.

Chřipková epidemie se nevyhlašuje. Krajská hygienická stanice vydává na základě vývoje epidemiologické situace ředitelům zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče doporučení o omezení či regulaci návštěv.

Nástup epidemie je dán zejména vzestupem počtu onemocnění či počtem laboratorních průkazů chřipky.

Nemoc si vloni vyžádala pouze jednoho hospitalizovaného v celém kraji, o rok dříve viru podlehli tři lidé. Hygiena tehdy evidovala celkem 15 závažných stavů. 

Šestiletou fenku Ketynku postrádá od 28. prosince Veronika Ondrová ze Salaše u Malenovic.
Pustili fenky ven a Ketynka se nevrátila. Unesl ji někdo?