Všichni milovníci rumu mají dnes o důvod víc si ho dát. Nápoj vyráběný z melasy nebo ze šťávy z cukrové třtiny se produkuje po celém světě, ale často jej lidé spojují s oblastí Karibiku.

Rozmanitost rumů nezná hranic. V různých částech světa má své specifické vlastnosti. Rozlišuje se také podle barvy. Světlý rum používaný spíše pro výrobu míchaných nápojů znají třeba milovníci mojita. Pro samostatnou konzumaci je spíš určen zlatý nebo tmavý rum.

„Zákazníci u nás vypijí asi deset litrových lahví rumu za měsíc," uvedla Gabriela Vaňharová obsluhující v Novém světě ve Zlíně.

„Nejvíc se pije asi tuzemák. Z těch dražších Bucanero nebo Legendario," dodala.

V regionu se ale rumové oslavy ve velkém nechystají. „Ani jsem nevěděl, že se takový den slaví. Sice rum piji, ale nedám si ho, protože letím do Ameriky," řekl Tomáš Sas.

„Rum si dám rád, možná i častěji, než je zdrávo. Ale nevěděl jsem, že se slaví Mezinárodní den rumu. Dnes ho neoslavím," dodal Vašek Stodůlka. (vam)