Prvky cvičební filozofie známé jako závěsný trénink se objevují v různých formách stovky let. Metodicky přesné zátěžové cvičení prováděli již římští legionáři a starověcí čínští akrobaté byli první známí mistři gymnastiky. Závěsný trénink rozvinuli první horolezci a bojové jednotky v 19. století.

TRX Suspension Training je zkratka z anglického Total-Body Resistance Exercise, což znamená závěsný trénink pro posílení celého těla. Tvůrcem systému, jak jej známe dnes, je bývalý člen elitní americké jednotky SEAL Randy Hetrick. Během náročných misí se svými kolegy hledal, jak se držet ve špičkové formě. Vojáci museli vymyslet, jak posilovat na omezeném prostoru bez cvičebního zařízení. Začínali s několika padákovými popruhy spojenými s gumovými nástroji na opravu lodí. Položili základy cvičení, které objevilo zcela novou a originální kategorii funkčního pohybu.

Brzy se stalo základním kamenem cvičebních programů profesionálních sportovců v desítkách disciplín, ale i fitness nadšenců.

Výhodou pro naše soutěžící byl fakt, že mohli cvičit s Petrem Pečem, uznávaným odborníkem na funkční trénink všeho druhu včetně závěsného systému TRX. „TRX buduje svalovou sílu, rovnováhu, flexibilitu a aktivuje stabilizační svalstvo po celou dobu cvičení. Je určen pro všechny úrovně, tedy od začátečníků až po elitní sportovce," vysvětlil zkušený trenér.

TRX je velmi dynamické cvičení, které posiluje celé tělo. I díky tomu měli horolezci, kteří na lanech cvičili, vypracované svalstvo.

„Našim účastníkům pomůže komplexně posílit a rozvíjet tělo. Během jedné lekce vhodně procvičí všechny důležité svalové skupiny, prostřídají se cviky posilovací, rovnovážné, dynamické i statické. Tím dochází ke komplexnímu rozvoji těla. Na TRX se cvičí s váhou vlastního těla a každý účastník si určuje sám, jak velkou zátěž si zvolí. Díky tomu si může trénink vždy přizpůsobit svému aktuálnímu stavu," popsala lektorka studia Flex-Fitness Kateřina Gálová.

TRX je komplexní, funkční pohyb, který umožňuje rozvoj a posílení celého těla. „Do programu jej zařazujeme, protože každému z účastníků je možné určit odpovídající náročnost tak, aby podle svých možností rozvíjeli své tělo. Díky tomu, že účastníci se na ukázkové lekci i na osobních trénincích naučí, jak správně s TRX cvičit, mohou pak bez problémů navštěvovat kolektivní lekce, které jsou v rozvrhu běžně vypsané," vysvětlila Kateřina Gálová.

Lekce byla pro začátečníky, účastníci soutěže ji zvládli celkem dobře. „Někteří byli ještě trošku nemotorní, ale to se dalo očekávat. Nadmíru pozitivní je, že to nikdo nevzdal, nikomu se neudělalo špatně. Cvičili jsme převážně ve stoje. TRX má řadu cviků v leže, ale těch se moc nepodařilo provést, protože soutěžící ještě nemají dostatečně zpevněný střed těla. Celkově je třeba naše odvážlivce pochválit, protože na úvod zvládli první těžší cvičení," uzavřela Kateřina Gálová.

Soutěžící Petra cvičení už znala a nejednou jej absolvovala. „Zatím ale pokaždé jako začátečník, takže žádné krkolomné cviky. Věděla jsem, co mě čeká a nemine. Posilovali jsme na TRX, zatím jsme neviseli za nohy, jen jsme si systém pořádně ,osahali' a seznámili se s tímto druhem cvičení. Nedělali jsme žádné příliš náročné cviky, takže myslím, že to bylo příjemné páteční cvičení s veselou atmosféru. Ostatně jako vždy," popsala své dojmy ze cvičení.

Účastníci jedinečného projektu Hubneme s Deníkem zatím statečně bojují a snaží se o aktivní změnu životního stylu. Příště je čeká další alpinning. Určitě se pořádně zapotí, a jak se jim dařilo, se dočtete za týden v Deníku.

Marek Berger: Nejvíce se bojím vlastní disciplíny. Uvidíme za tři měsíce

Střední Morava - Soutěž Hubneme s Deníkem je v plném proudu. Každý týden přinášíme rozhovor s jedním ze statečných účastníků. Proč se do soutěže přihlásili, jak se jim líbí, čeho se bojí a co od ní očekávají? Dnes s programovým ředitelem Radia Haná, Markem Bergerem.

Proč jste se do soutěže přihlásil?

Nejen, že jsem mediálním partnerem této skvělé akce, ale také po Vánocích byl pohled na váhu žalostný, takže je s tím potřeba opravdu něco dělat.

Co si od programu slibujete co se týče vaší fyzické kondice?

Tak především si slibuji, že mě někdo bude sledovat a motivovat k pohybu. Vzhledem k mé práci, která je ponejvíce kancelářská, je to opravdu potřeba. Navíc jsem přesvědčen, že se člověk u toho také odreaguje a přijde na jiné myšlenky. Takže nejen fyzicky, ale i psychicky si od toho slibuji hodně.

Už jste se dříve účastnil nějakého programu nebo tréninku?

Takového programu ne, předtím bylo vše takové „svévolné až živelné".

Jak na vás působí lektoři, prostředí centra?

Jsem nadšen. Jsou to opravdoví profesionálové, jsou komunikativní, příjemní a díky svému vzdělání přesně vědí, co dělají, a tak to má být.

Čeho se bojíte, na co se naopak těšíte?

Nejvíce se bojím sebe a své disciplíny. Začal jsem si psát jídelníček a po pár dnech člověk zjistí, kolik káv vypil, že tři dny neměl ani kus ovoce či zeleniny a podobně.

Naopak to, že kolega ve fitku vedle mě udělá o pět shybů víc, je motivující. Těším se na výsledek za tři měsíce.

Co na vaše snažení říká rodina a kamarádi, dělají si z vás legraci nebo vás podporují?

Všechno dohromady. Někdo říká, že to nepotřebuju, někdo si přede mnou rozbalí v deset večer čokoládu a další říkají, že se sebou konečně něco dělám. (kap)