Třicet tisíc sdílení a deset tisíc komentářů. Většinou ne zrovna slušných, které padaly na hlavu osmapadesátiletého podnikatele z Holešovska na Kroměřížsku, měl na svědomí příspěvek na facebookovém profilu pětapadesátileté Zdeňky Doleželové z Holešova z 13. listopadu 2018.

Ta tímto způsobem upozornila na neutěšený stav čtrnáctiletého německého ovčáka Rexe, kterého muž vlastnil a který se pohyboval na jeho pozemku.

Žena, která se ochranou zvířat zabývá, na místo přivolala policii, dostavil se i veterinář, který konstatoval, že pes je v tak špatném stavu, že musí být utracen.

„Byly jsme upozorněni, že se tam nachází pes ve špatném zdravotním stavu, šly jsme se tam s kolegyní, která má veterinární vzdělání podívat a tam jme vyhodnotily, že pes potřebuje veterinární péči. Že ji potřeboval a že byl skutečně ve vážném stavu, potvrdil doktor, který uvedl, že pes musí být utracen, že je ve stavu který není slučitelný s životem,“ popsala událost Zdeňka Doleželová.

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi ve Zlíně - 9. 6. 2020
VIDEO: Stop Babišovi! Ve Zlíně se protestovalo proti premiérovi i jeho vládě

Ochránkyně zvířat však kromě toho, že na facebooku zveřejnila fotky a příběh psa, zveřejnila i fotografii vozidla muže, na kterém byla jeho reklama s telefonním číslem a jménem.

Pitva jednoznačně týrání neprokázala

Netrvalo dlouho a muži začaly chodit vulgární esemesky a dopisy. I v komentářích na facebooku lidé muži vytýkali, že psa utýral. Napadali i další členy jeho rodiny.

Muž se tak cítil poškozen.

Navíc provedená pitva psa nakonec jednoznačně neprokázala, že by pes byl týraný. Podle některých svědků se muž prý o psa staral a důvod, proč byl v tak špatném stavu byl prý věk zvířete.

Odvolací soud rozsudek zmírnil

A i když se obžalovaná, jak uvedla, snažila upozornit na to, v jakém je pes stavu a chtěla mu pomoci, skončila před soudem pro přečin pomluvy.

V závěru loňského roku si za to u kroměřížského Okresního soudu vyslechla podmíněný dvanáctiměsíční trest odnětí svobody s odkladem na dva roky a povinnost uhradit nemajetkovou újmu poškozenému sto tisíc korun.

Proti rozsudku se obžalovaná odvolala, stejně jako státní zástupkyně, které se naopak zdál být trest mírný. Případ se tak dostal ke zlínskému krajskému soudu, který se včera odvoláním zabýval.

Strážníci chytali zatoulané prase v potoce ve Zlíně.
Sele se toulalo po silnici ve Zlíně a užívalo si svobody

Nakonec si Zdeňka Doleželová vyslechla pravomocný podmíněný osmiměsíční trest odnětí svobody s odkladem na zkušební dobu 18 měsíců. K tomu má povinnost poškozenému uhradit nemajetkovou újmu ve výši 50 tisíc korun.

„Rozsudek respektuji, ale nelíbí se mi. Nicméně od tohoto incidentu uběhly dva roky a nám se podařilo zachránit desítky jiných zvířat a budeme to dělat dál. Soud nevzal v úvahu, že pitva neprokázala, zda lze či nelze rozeznat, zda bylo zvíře týráno či ne. Respektuji nařízení soudu, ale lidsky a empaticky s tím nesouhlasím,“ komentovala rozhodnutí odvolacího soudu Zdeňka Doleželová.

Deník se snažil spojit i s poškozeným podnikatelem, na svém uveřejněném telefonním čísle byl ale nedostupný.