„V naší rodině je jméno Anna tradiční. Jmenovala se tak moje maminka i babička, a před nimi i spousta dalších žen z babiččiny strany," popisuje rodinnou historii šéfredaktorka Otrokovických novin Anna Novotná a jedním dechem dodala, že její křestní jméno je skvělé.

A spousta dalších žen a maminek jí dává za pravdu. Už několik let se jméno Anna drží na předních příčkách nejoblíbenějších jmen pro holčičky. Za posledních čtyřicet let zaznamenává ministerstvo vnitra zvyšující se oblibu tohoto českého jména. Nejvíce Aniček se za poslední čtyři dekády narodilo v České republice před pěti lety, a to 2010. Podle poslední loňské statistiky Českého statistického úřadu obsadilo jméno Anna celorepublikově páté místo, hned za Eliškou, Terezou, Adélou a Natálií.

Četnost jmen:
1. Eliška (2304)
2. Tereza (2301)
3. Adéla (1738)
4. Natálie (1734)
5. Anna (1690)
6. Karolína (1566)
7. Kateřina (1292)
8. Lucie ( 1286)
9. Barbora (1260)
10. Veronika (1214)

Statistika je za celý kalendářní rok 2011. Údaj v závorce znamená počet novorozeňat v rámci celé ČR, kterým maminky daly příslušné jméno.
zdroj: ČSÚ

„Mé jméno se mi moc líbí a jsem za něj ráda. Nechtěla bych se jmenovat jinak. Zvažuji, že jméno Anna dám v budoucnu své dceři," říká marketingová specialistka Anna Zapletalová. „Lidé mě často hned od začátku oslovují Aničko. V rozhovorech mi to přijde mnohem uvolněnější a příjemnější," dodává Zapletalová.

Celkově však nositelek jména Anna ubývá. Před jedenácti lety jich bylo 164 362, po deseti letech už jen 140 375. Může za to velká oblíbenost jména Anna ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století.

Od počátku sledování v roce 1890 se narodilo podle statistik ministerstva vnitra nejvíce Ann v roce 1947. Tehdy rodiče takto pojmenovali 3710 dívek.

Se jménem Anna se pojí i další pranostiky, které dříve předcházely současné meteorologii a pojily se i k přirozenému cyklu života podle ročních období. A tak si naši předci mohli na svátek Anny říkat: „Svatý Jakub dává kukuřici klasy, svatá Anna vlasy. Jakub načeše, Anna napeče. Bábo, bábo, svatá Anno, dej, aby uzrálo! O svaté Anně žitečka se nažne. Svatá Anna žito žala. Když na svatou Annu mravenci pilně lezou a dělají si kopky, hádá se na tuhou zimu."

Anči, prsa ti tančí na pomeranči

Ale i děti bývají vynalézavé. Na řadu jmen vymyslí důmyslná, občas i trochu uličnická pořekadla. „Kluci na základní škole na mě čas od času pokřikovali: Anči, prsa ti tančí na pomeranči," směje se Zapletalová.

Jméno Anna je křesťanské jméno, které má svůj původ stejně jako jméno Hana v hebrejštině. V překladu znamená „milá" nebo „milostiplná." Svatá Anna byla údajně matkou Panny Marie a tedy babičkou Ježíše Krista. Je patronkou matek a manželství, šťastného porodu, patronkou horníků, mlynářů, truhlářů, tkalců, krejčích, provazníků a čeledínů. Anna byla také jménem mnohých královen, například Anna Jagelonská, Anna Rakouská nebo Anna Přemyslovna.

Jméno Anna nosila i hvězda české prvorepublikové kinematografie Anna Ondráková, známá v zahraničí jako Anny Ondra. A také první promovaná doktorka medicíny na nynější Karlově univerzitě Anna Honzáková. V současnosti se jménem Anna pyšní české herečky Aňa Geislerová a Anna Polívková. (zut)