Dotaz: Miluju lilie, ale nemám již několik let zahrádku, pouze malý balkon. Chtěla bych si tyto nádherné rostliny vysadit alespoň do truhlíku. Je to možné? Marie Schnizelbaumová, Jilemnice

Ano, tyto rostliny lze pěstovat i v nádobách. Lilie (Lilium) je rod, jenž zahrnuje více než devadesát druhů. Třebaže se jedná o rostliny prastarého původu, ve větší míře se v našich zahradách pěstují teprve něco málo přes šedesát let. S místem si nemusíme dělat starosti; zakrslé lilie jsou vysoké pouze 30–45 cm. Vyšší odrůdy mívají i 60 cm a existují kultivary, které jsou vysoké 80–100 cm a vysazují se do prostornějších nádob.

Komule Davidova je keř, který spolehlivě přiláká motýlky.
Přilákejte do zahrady motýly! Zasaďte s dětmi rostliny, které babočky milují

Při výběru lilií se řídíme nejen výškou rostliny a barvou květu, ale kombinujeme i lilie dříve kvetoucí s pozdními druhy – balkon pak pokvete od června až do počátku září. Pořídíme si vhodné nádoby, nejlépe kameninové (keramické), pro vyšší odrůdy lilií jsou vhodné hlubší. Cibule vysazujeme do mírně kyselého substrátu, hodí se tedy přimíchat do zeminy rašelinu pro azalky. Rozhodneme-li se pro lilii zlatohlavou, namícháme jí substrát mírně zásaditý, voňavé bílé lilie zase potřebují zem vápenatou. Lilie můžeme vysazovat i postupně v rozmezí asi tří týdnů, období kvetení se pak prodlouží.

Pro pěstování na balkonech se hodí nižší, vícekvěté kultivary, které jsou vyšlechtěny ve skupině botanických hybridů. Některé lilie ze skupiny asijských hybridů jsou vysoké 80 cm a slušný výběr je i ve skupině zajímavých orientálních hybridů.

JAN KOPŘIVA, specialista na zahradu