Košt ovocných destilátů se pak uskuteční 16. března na kulturním domě, kde bude ve večerních hodinách vyhrávat místní skupina Worms.
„Letos budeme mít na koštu o jedenáct vzorků destilátů méně než v loňském roce, ale vzhledem k tomu, že v regionu bylo málo letního i modrého ovoce, to není zase tak špatné," okomentoval počty pálenek, z nichž většina pochází od jalubských vystavovatelů, předseda jalubského sportovního klubu Roman Šilc.
Přesto jalubský košt slivovic ze švestek a durancí, ale také kořalek z rozličných druhů ovoce uspokojí podle nejstaršího degustátora, devětašedesátiletého Petra Rozsypálka, i náročné. „Základ tradici každoročního koštování slivovic na Slovácku dali v sedmdesátých letech minulého století fotbalisté z Jalubí. Našlo se hodně fanoušků, kteří je v jejich aktivitě podpořili," zalistoval ve vzpomínkách Rozsypálek.
S šibalským pousmáním začal přemítat o tom, zda by neměli funkcionáři sportovního klubu i radnice uvažovat o tom, že by mohli dát podnět k tomu, aby byl jalubský košt slivovic zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.