Hygienici kontrolují pouze takové zabijačky, na které je zavolá veterinární správa.
Soukromí řezníci mohou tedy zůstat v klidu. Žádný veterinář jim totiž na kontrolu úpravy masa a dodržení hygieny při zpracování nepřijde.
Pod dozorem jsou však restaurace
Jediný, kdo zpětně kvalitu a nezávadnost zabijačkových jídel zkoumá, je hygiena výživy. „My každoročně navštěvujeme restaurace, ve kterých majitelé hostům zabijačkové speciality nabízí,“ popsal činnost sebe i svých kolegů pracovník oddělení výživy Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Miroslav Jaroš. Zároveň také dodal, že hygienici v restauracích zkoumají především to, jestli kuchaři dodrželi správné podmínky tepelné úpravy zabijačkových pokrmů. „Řešíme, jestli jsou jídla podávaná hostům zdravotně nezávadná,“ doplnil Jaroš.
Bát se hygienické kontroly tedy nemusí ani mužský pěvecký sbor v Tupesích, který každoročně pořádá zabijačkové hody v místním muzeu keramiky. „Letos budeme zabíjet až v únoru po skončení fašanku. Zveme naše přátele, takže se vlastně jedná o soukromou akci, kam hygienici nepřijdou. Kontrolu jsme zatím nikdy nezažili,“ poznamenal člen mužského pěveckého sboru z Tupes Josef Šefránek.
PŘEČTĚT SI VÍCE ZPRÁV ZE SLOVÁCKÉHO REGIONU