Zabijačka, která je jednou ze zakořeněných tradic na slováckém venkově, přišla stovkám lidí vhod v tom začínajícím adventním čase, kdy chmury ze stále zatažené oblohy zahnalo dobré jídlo připravené v kuchyni velehradského Vega centra, ale také radost ze zážitků vskutku nevšedních. K nim patřila řízná country hudba, soutěž v páce, ale také po dobrém jídle pochod kolem Velehradu.
„Zruční lidé připravili z dvanácti vepříků všechno tradičním metodami tak, aby si návštěvníci mohli na zabijačkových specialitách pochutnat," nechal se slyšet majitel Vega centra Velehrad Václav Hrabec.
Bez nadsázky se dalo o zabijačce říct, že na ní byla nekonečná variace na vepřové. Jelita, jitrnice, ovar, tlačenka, čerstvé škvarky, prejt, zabijačková polévka i guláš, výpečky, vepřová, knedlík, zelí a další voňavá jídla.
Muži, kteří se na zabijačce posilnili, si mohli poměřit své síly v přetláčení rukou, a to s desetinásobným mistrem České republiky v páce Dušanem Tesaříkem (37) a Václavem Vaculovičem (18), nejúspěšnějším českým juniorem v témže sportu, který letos vybojoval bronzovou medaili na mistrovství Evropy. Oba z pákaři byli z Hluku.
„Nepřišli jsme se jenom najíst a lenošivě posedět při dobré muzice, ale také udělat něco pro své zdraví. Na páku jsme si netroufli, ale vyrazili jsme do přírody obklopující Velehrad a moc jsme si to užili," řekl Jiří Janíček, mluvčí osmičlenné party turistů z Uherského Hradiště.
„Různě upraveného vepřového masa jsem se najedl už hodně, ale to, co mi naservírovali na zabijačce ve Velehradě, to bylo něco neuvěřitelného. Ještě, že mě u těch dobrot neviděl můj obvodní lékař," trochu se zastyděl Jaroslav Vysloužil.