Při vší té rozmanitosti musí být jasné, že když si dáte ovocný koláč stejného receptu na horním nebo dolním konci vesnice, bude to chuťově odlišný zážitek.

Na talíře turistů se dostávají produkty, které se v lokalitě vypěstují a v čerstvosti nemůžou mít konkurenci. Domácí zabijačky pak neodmyslitelně patří k místnímu koloritu . Často se na stůl dostane i zvěřina, která tady nachází útočiště. Je to především srnčí, mufloní, daňčí a kančí maso.

S těmito znalostmi se rozhodl Libor Velan napsat kuchařku zaměřenou na tradiční slovácká jídla.

close Omladinka (přírodní sýr). zoom_in

Omladinka (přírodní sýr)

Suroviny: 2 litry neupraveného, nejlépe domácího mléka, 2 citrony, ocet, sůl

Příprava:

1. Dáme svařit mléko a přidáme špetku soli.

2. Mléko přivedeme k varu a odstavíme.

3. Začneme do mléka vmíchávat šťávu ze dvou citronů. Mléko se začne srážet, můžeme si pomoci i octem.

4. Až se mléko vysráží a syrovátka bude lehce zakalená, přecedíme vše přes větší cedník. Syrovátka odteče a v cedníku zůstane sýr omladinka.

5. Necháme chvilku odkapat, zabalíme sýr do plátna a vyždímáme zbytky syrovátky.

6. Dále sýr opláchneme pod tekoucí vodou, jinak by měl nakyslou příchuť.

7. Vytvarujeme ho do tvaru placky a zabalíme znovu do suchého plátna.

8. Placku zatížíme například hrncem s vodou a necháme několik hodin odpočívat.

9. Poslední úprava může být ta, že sýr posypeme bylinkami (pažitka, petržel, majoránka, dobromysl).

10. Sýr se dá i smažit. Výborně chutná s vařeným bramborem nebo se dá jíst společně s bramborovou plackou.